Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Imigranty nechceme! Cenu Quadriennale získalo fiktivní politické hnutí

Slovensko

  16:40
PRAHA - Prestižní ocenění Zlatá Triga na právě probíhajícím mezinárodním scénografickém festivalu Pražské Quadriennale 2015 získali estonští divadelníci s projektem Sjednocené Estonsko. Projekt, který představil hnutí založené Divadlem NO99, se během dvou měsíců stal relevantní politickou silou a průzkumy mu přisuzovaly 25 % hlasů, byl současně oceněn Zlatou medailí PQ 2015 za inovativní přístup ke scénografii.

Fiktivní politické hnutí Sjednocené Estonsko. foto: Reprofoto

Nejrůznější politicky orientované divadelní projekty nejsou v dnešní době vzácností, projekt Sjednocené Estonsko, který se naživo odehrál v roce 2010, byl však výjimečný v tom, že šel daleko za hranici divadla. Sjednocené Estonsko bylo fiktivním politickým hnutím vytvořeným Divadlem NO99 v estonském hlavním městě Tallinnu. Během 44 dní užívalo různé politické strategie, jako nereálné sliby, politické reklamy na ulici a v televizi, virální videopřednášky o politice, provokace, rozhovory v televizi a rádiu. 

Sjednocené Estonsko - fiktivní politické hnutí vytvořené Divadlem NO99.

Celé Estonsko si dva měsíce myslelo, že Divadlo NO99 má skutečné politické ambice a dokonce průzkumy veřejného mínění tvrdily, že pokud by se nová politická strana vytvořená touto divadelní společností účastnila parlamentních voleb, získala by 25% hlasů. Ale Divadlo NO99 se voleb nikdy nezúčastnilo. Projekt kulminoval sjezdem hnutí Sjednocené Estonsko, který se uskutečnil 7. května 2010 a na vlastní oči ho sledovalo více jak 7000 diváků. Šlo tak o jednu z největších divadelních událostí v současné Evropě.

Podle poroty Pražského Quadriennale jde o výjimečný projekt, který byl nominován i v dalších kategoriích. „Prezentace původního projektu v expozici představené na PQ využívá scénografii způsobem, který dále napomáhá rozvíjení postupů, jakými lze sloučit naraci se scénografií. Tento projekt nám umožňuje pochopit, čeho je možné ve scénografii dosáhnout, užijeme-li niterné esence divadla v sociálním a politickém kontextu,“ říká ve svém prohlášení porota.

Bodovalo Nizozemsko, Belgie, Čína i Polsko

Na  Quadriennale, které potrvá v ulicích a vybraných prostorách Pražského centra až do neděle 28. června, bylo uděleno celkem přes dvě desítky cen a čestných uznání. Ceny se předávaly v pondělí 22. června v divadle Archa. Zlatou medaili PQ 2015 za nejlepší design expozice udělila porota belgické národní expozici nazvané MovingLab.be, zlatá medaile za kurátorský koncept expozice patří Nizozemsku, které ve své expozici založené na výzkumu centra Prahy použilo scénický design jako nástroj k pochopení města. 

Zlatá medaile PQ 2015 za scénografii byla udělena čínskému tvůrci Gao Guangjianovi za scénografii k představení Napříč říší se k němu otočila všechna srdce a Čestné uznání PQ 2015 za scénografii obdržel Liu Xinglin. Ocenění v podobě Zlaté medaile PQ 2015 za zvukový design si odnesl tým umělců z Polska za projekt Postapokalypsa. Na porotu zapůsobilo důvtipné využití zvuku – citlivé a interaktivní ozvučení odráží současné ideje týkající se vztahu mezi přírodou, člověkem a technologií, coby součásti jakéhosi hybridního komunikačního systému. 

Finská instalace Meteorologická stanice

Zlatá medaile PQ 2015 za použití médií ve scénografii byla udělena finskému národnímu týmu. Ačkoli ústředním tématem této výstavy byl zvuk, na porotu silně zapůsobil způsob, jakým zde funguje propojení zvuku, videa, obrazů a objektů coby způsob dokumentace a tvorby. Zlatou medaili PQ 2015 za divadelní architekturu získalo Slovensko za expozici Reflexe obrazu, která vzdávala hold tvorbě Milana Čorby. Zlatou medaili PQ 2015 v kategorii nejlepší expozice ve Studentské sekci získalo Finsko. Jako nejvýraznější talent ve Studentské sekci byli oceněni studenti z Lotyšska s expozicí Na začátku. Zlatou medaili PQ 2015 za podnícení dialogu si odnesli srbští umělci a studenti, kteří plně vzali myšlenku umění a uměleckého procesu v sociálním, politickém a ekonomickém kontextu za své.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!