Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Že bych přestal hrát? Byla by hloupost se věnovat jen režii, říká Mádl

Kultura

  15:03
ZLÍN - Režisérský počin Jiřího Mádla Pojedeme k moři získal loni na zlínském filmovém festivalu Hlavní cenu dětské poroty za nejlepší hraný film pro děti. Letos si Mádl ve Zlíně role prohodil, zasedl v Mezinárodní porotě pro evropské debutanty. V rozhovoru pro Lidovky.cz prozradil, že už plánuje další autorský snímek. „Bude se jmenovat Na střeše a Pojedeme k moři bude připomínat jen svojí hořkosladkostí.“

Jiří Mádl loni získal na zlínském festivale cenu za režijní debut Pojedeme k moři. foto: MAFRA - Slavomír Kubeš

Lidovky.cz: Získal pro vás zlínský filmový festival jiný rozměr tím, že jste zde loni zvítězil se svým snímkem Pojedeme k moři?
Asi jo. Tento rok jsem pro změnu v porotě debutantů a je to docela zvláštní pocit. Na různých festivalech jsem už porotcoval několikrát, ve Zlíně je to ale poprvé od roku 2005, co sem pravidelně jezdím. Když jsem byl porotcem na festivalech dřív, než jsem natočil Pojedeme k moři, byl jsem rozhodně přísnější. Tím, že jsem teď sám režisérem a scenáristou, ve mně vypučela zvláštní shovívavost. Zatím jsem zhlédl dva soutěžní snímky, ještě mi jich zbývá sedm. Těším se a užívám si to.

Lidovky.cz: Je pro vás příjemnější být v pozici soutěžícího, nebo hodnotícího?
Obojí je fajn. Miluji filmy v jakýchkoli podobách, ať jako porotce nebo jako tvůrce. Mám rád obecně filmové prostředí se vším všudy.

Lidovky.cz: Filmové festivaly objíždíte několikrát do roka, je ten zlínský v něčem specifický?
Je dětský, a přitom obrovský. Což nebývá zvykem. Dětské festivaly jsou většinou malinké, skoro mám někdy pocit, že se pořádají jako taková úlitba, aby se neřeklo. Ve Zlíně je cítit tradice a profesionalita, mnohde ve světě by se od zdejšího festivalu mohli učit.

Lidovky.cz: Nedávno jste se zúčastnil také festivalu v Cannes, v rámci kterého jste natáčeli nový film s režisérem Janem Němcem. Ve zčásti životopisném snímku Vlk z Královských Vinohrad jste ztvárnil přímo Jana Němce…
Byl to zážitek, podobné natáčení jsem asi nikdy nezažil. Probíhalo bez povolení, bez klasické přípravy typu klapka - zvuk a tak dále… Neustále jsme jenom běhali po městě a něco točili. Jan Němec ale říká, že postava není vysloveně on sám, ale kombinace jeho a polského režiséra Romana Polanského. Není to celé akurátně životopisné.

Lidovky.cz: Roli režiséra jste si zahrál také v novém snímku Celebrity s.r.o režiséra Miloslava Šmídmajera. Máte pocit, že vás od chvíle, co jste se sám prokázal jako schopný režisér, berou vaši kolegové jinak?
Myslím si, že to nemá velký vliv, byť se to nabízí… Trochu jsem se bál, jestli mi to neuškodí. Nakonec ale vidím, že mě ostatní hrozně moc jako herce a jako režiséra oddělují. Sám na sobě proměnu vnímám, od ostatních ale vůbec ne.

Lidovky.cz: Za vás osobně chodí nyní na plac jiný Jirka Mádl?
Teď chodím na plac nejen s tím, abych roli dobře zahrál, ale taky abych se něco naučil od kolegů režisérů. Snažím se odkoukat, jak postavili kameru, jaký vymysleli záběr, celkově se více učím a vnímám jejich práci. Jsem ještě disciplinovanější, než jsem býval.

Lidovky.cz: V Celebritách s. r. o jste si zahrál režiséra nekonečného seriálu. Lákala by vás režie podobného žánru?
I filmovou režii se stále ještě učím, co se týče jiných věci, zrežírovat bych dokázal možná tak večírek (smích). Do budoucna se ničemu nebráním, zatím bych ale rád zůstal u autorské režie. Mám pocit, že se můžu nazývat scenáristou, ještě ale ne režisérem. Do seriálů se pouštět nebudu, dokud si neosvojím řemeslo na poctivých filmech.

JIŘÍ MÁDL

JIŘÍ MÁDL

  • Narodil se 23. října 1986 v Českých Budějovicích
  • Svoji hereckou kariéru odstartoval v roce 2005 rolí ve filmu Snowboarďáci
  • Dosud si zahrál ve více než 20 dalších snímcích, mj. Rafťáci, Jak se krotí krokodýli, Peklo s princeznou, Probudím se včera či Colette
  • V roce 2014 uvedl svůj první autorský snímek Pojedeme k moři, který získal několik ocenění na mezinárodních filmových přehlídkách
  • Aktuálně připravuje svůj druhý film s názvem Na střeše

Lidovky.cz: Nepřemýšlel jste nad tím, že byste herectví zanechal a věnoval se pouze režii?
Asi by to byla hloupost. Kdybych se rozhodl jenom pro režii, nezažil bych možnosti být na place veden věhlasnými režiséry. Sám mám ostatně veškerou zkušenost jenom a právě z placu - nemám vystudovanou FAMU ani jinou filmovou školu.

Lidovky.cz: Neuvažujete o studiu ani nyní?
Přemýšlel jsem, že bych šel na školu do zahraničí, zatím ale asi ne. Fakt je, že moje profesní kariéra zatím vždycky předběhla tu akademickou. Nebylo to ale proto, že bych to tak chtěl... Ani si nemyslím, že školu nepotřebuji a vím, že mi chybí.

Lidovky.cz: V čem?
Hlavně u té filmařiny by měl člověk znát řemeslo včetně nauky. Lidé mají často tendence říkat, že herectví nebo scenáristiku studovat nemusíte. Že jsou schopni dát věci dohromady na základě intuice či vlastního vidění světa. Kdo do toho ale vidí, pochopí, že je to jako s hudebním nástrojem. Taky můžeme mít naposloucháno spoustu skladeb, slyšeli jsme mnoho symfonií. Neřekneme přitom ale - tak, mám volný víkend, nějakou symfonii napíšu… Řemeslu se člověk musí naučit. Byl jsem na pětadvaceti filmových placech, a přesto vím, že mi škola leckde chybí.

Lidovky.cz: Připravujete aktuálně nějakou další vlastní věc?
Připravuji nový film, natáčet chceme začít na jaře příštího roku. Nemá dětskou ani mládežnickou tematiku, pokud něčím připomíná Pojedeme k moři, tak určitou hořkosladkostí. Bude se jmenovat Na střeše, víc asi zatím nemá cenu předjímat.

Lidovky.cz: S vaším debutem jste loni získal ocenění nejen ve Zlíně, ale i na dalších filmových festivalech. Hned tři ceny jste sis přivezl například z kanadského Montrealu. Překvapil vás takový úspěch?
Strašně moc - na začátku jsem si hlavně přál, aby nešlo o průser. Cokoli navíc je něco, s čím jsem nepočítal. Uznávám, že jakmile jsem párkrát zhlédl film v kině a vnímal, že na diváky funguje, říkal jsem si, že by bylo divné, kdybychom někde venku něco nevyhráli. Přece jenom je první svého druhu ve způsobu natáčení, což festivaly hltají. Že toho ale přivezeme tolik, jsem neočekával ani náhodou.