130 let
Britský herec George MacKay

Britský herec George MacKay | foto: ČTK

Britský herec MacKay: Filmový festival zaměřený na děti a mladé je unikát

Kultura
  •   20:11
ZLÍN - Dva své filmy představí na zlínském filmovém festivalu britský divadelní a filmový herec George MacKay. Přehlídka filmu zaměřená na mladé lidi je podle něj výjimečná.

Vzpoura zlínských hraček. Festival představí animáky z tamních ateliérů

Takový festival ještě neviděl, řekl v sobotu novinářům MacKay, který patří k vycházejícím hvězdám filmového nebe. Ve Zlíně ho diváci uvidí ve snímcích Slunce nad Leithem a Bypass, u obou projekcí bude herec přítomen.

MacKay

MacKay poprvé vstoupil na filmová plátna v deseti letech coby jedno ze ztracených dětí Petra Pana. Zazářil v teenagerovské roli v dramatu Kluci jsou zpět a popularitu mu přinesla role ve filmu Budoucnost nejistá, kde se Saoirse Ronanovou hrají mladý pár přežívající po propuknutí třetí světové války ve Velké Británii. Třiadvacetiletý herec má na svém kontě i hlavní roli v televizní adaptaci knihy Terryho Pratchetta Johnny a bomba i roli ve filmu Za ty v nebezpečí.

„Každý film je úplně jiný. Jsem zvědavý, jak je lidé budou vnímat, jak na ně budou působit,“ uvedl MacKay. Slunce nad Leithem režiséra Dextera Fletchera z roku 2013 je veselý a srdečný muzikál o teple rodinného krbu, rodině a lásce. Naproti tomu Bypass (režisér Duane Hopkins, 2014) je příběh o mladém muži Timovi, hraje ho MacKay, který právě přišel o matku, má se mu narodit syn a peněz se nedostává. Navíc je nemocný, ale neví, jak moc.

Zlínský filmový festival zahájí pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců

Slunce nad Leithem je ve zlínském kině Golden Apple Cinema na programu v sobotu v 17:30, Bypass v neděli ve 22:15. MacKay chce kromě účastí na svých filmech na festivalu zhlédnout co nejvíce jiných snímků. V pátek večer viděl zahajovací film festivalu, českou pohádku Sedmero krkavců, která se mu líbila. Do úterního odjezdu si také prohlédne muzeum automobilových veteránů podnikatele s automobily Ladislava Samohýla.

Loni byl MacKay nominován na nejvyšší britské filmové ocenění BAFTA za objev roku a byl hostem Berlinale. Teď hraje ve filmu Captain Fantastic o rodině snažící se po životě v amerických lesích znovu začlenit do společnosti, který půjde do distribuce v létě. Mladík, který hraje na kytaru a harmoniku a je velkým fanouškem Boba Dylana, bude poté pracovat na filmu o zastřelení někdejšího amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Autor: ČTK