Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Když město vybuchuje. Tři české ženy se ve filmu rumunsko-maďarské režisérky musí udržet na nohách

Film Běžná selhání (2021). foto: BONTONFILM

PRAHA - Snímek Běžná selhání postaví tři zdánlivě nesourodé ženy do města, kterým otřese zdánlivě nevysvětlitelná série výbuchů.Diváci se premiéry dočkají na podzim 2022.
  18:00

Čerstvá vdova Hana dostane výpověď v zaměstnání, kde mnoho let svědomitě pracovala. Silvu zasáhne mateřství zcela nepřipravenou. Tereza už to nevydrží a musí utéct z domova. Město kolem této trojice při každém kroku vybuchuje. rostoucí panika ale ženám může paradoxně spíše pomoct k tomu, aby svůj život vrátily na správnou kolej. 

Film Běžná selhání (2021).
Film Běžná selhání (2021).

„Rámec filmu tvoří nevysvětlitelné výbuchy napříč městem, je ale potřeba zdůraznit, že Běžná selhání nejsou akční sci-fi film; jde o psychologické drama, které se zabývá vnitřními konflikty tří postav,“ říká režisérka Cristina Groșanová. „Exploze spolu s jejich vlastními komplikovanými situacemi dává našim hrdinkám příležitost čelit svým nedostatkům a posunout se dál.“

„Důležitý je dynamický a silný příběh jednoho dne a náhodné spojení tří různých postav. Díky němu chceme ukázat ženské postavy mimo stereotypní role, které se ženám často přisuzují, jako je být krásná, být vzorná matka nebo neúnavná pečovatelka. Naše postavy jsou z různých prostředí – chceme ukázat, že ne všechny páry jsou heterosexuální, ne každý je bohatý a rozhodně ne každý je šťastný,“ pokračuje režisérka.

Cristina Groșanová (A tu se zjevil princ) film natáčí podle scénáře Kláry Vlasákové. V hlavních rolích se představí Taťjana Medvecká, Beata Kaňoková, Vica Kerekes, Jana Stryková nebo Rostislav Novák mladší. 

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...