130 let
Na cestě

Na cestě | foto: Artcam

Tři večery, tři filmy. Festival ÍRÁN:CI nabídne to nejlepší z íránské kinematografie

Kultura
  •   16:00
To nejlepší z nejnovější íránské kinematografie nabídne další ročník festivalu ÍRAN:CI. Nadcházející ročník proběhne ve zkráceném formátu, jak v počtu dní, tak v počtu filmů, a promítne exkluzivní kolekci tří pečlivě vybraných děl od inspirativních tvůrců.

Úvodním filmem festivalu je snímek Hrdina, slavného režiséra Asghara Farhádího. Dalšími dvěma snímky uvedenými na festivalu budou dramata z distribuce Artcam Films Balada o Bílé krávě a Na cestě. Každý film bude mít pouze jednu projekci v Praze a jednu v Brně.

ÍRÁN:CI

Praha - 13. do 15. ledna v pražském kině Světozor 

Brno -  17. do 19. ledna v brněnském kině ART

„Uplynul rok a opět není jasné, jaká omezení nás v dohledné době čekají. Festival ÍRÁN:CI se proto rozhodl, že svým příznivcům tentokrát nabídne zkrácený program – tři večery se třemi výjimečnými íránskými snímky. Omezený program však zcela jistě neznamená omezené zážitky. Přichystali jsme pro vás tři skutečně mimořádné filmy, které si v roce 2021 získaly diváky i kritiky na celém světě,“ říká hlavní organizátor festivalu Kaveh Daneshmand.

Film Balada o bílé krávě byl poprvé uveden v hlavní soutěžní sekci na MFF Berlinale, v Česku se představil v předpremiéře na MFF Karlovy Vary. Napsala a natočila ho dvojice autorů: Behtash Sanaeeha a Maryam Moghaddam, která je také představitelka hlavní role. 

Rodinné drama Na cestě vzbudil po svém uvedení nadšené reakce kritiků i diváků, je debutem Panaha Panahiho, syna slavného íránského režiséra Jafara Panahiho. S otcem spolupracoval Panah na několika filmech jako konzultant, střihač a asistent režie. Panah se narodil v Teheránu v roce 1984 a vystudoval film na tamní univerzitě. Jeho první krátký film získal řadu cen na domácích i mezinárodních festivalech

Autor: Lidovky.cz