130 let
Knižní veletrh Svět knihy

Knižní veletrh Svět knihy | foto: archiv LN

Knižní veletrh bude ve znamení Simiona Výtažníka

Kultura
  •   8:00
PRAHA - Hostem letošního pražského knižního veletrhu je Rumunsko, hlavním tématem bude komiks.

Rumunsko a jeho literatura jsou čestným hostem letošního veletrhu Svět knihy. Bude se konat od 17. do 20. května na Výstavišti v Holešovicích a jeho hlavními tématy jsou literatura černomořské oblasti a komiks.

Rumunsko se veletrhu účastní pravidelně, letos ale jako čestný host představíme 12 našich nejvýznamnějších autorů, řekl ředitel Rumunského kulturního institutu v Praze Mircea Dan Duta. Mezi autory bude i Petru Cimpoesu, jehož kniha Simion Výtažník zvítězila roce 2007 v tuzemské soutěži Magnesia Litera a její autor už na veletrh přijel tehdy. Vedle literatury se letos na veletrhu představí také rumunské divadlo, film, komiks a lidová kultura.

Jiří Našinec, který přeložil mimo jiné právě Simiona Výtažníka, připomněl, že na Karlově univerzitě se rumunština vyučuje již 130 let. Za posledních přibližně šest let vyšlo v českém překladu 25 knih rumunských autorů včetně těch, kteří z Rumunska odešli a píšou v jiném jazyce, jako třeba nositelka Nobelovy ceny Herta Müllerová.

K čestnému hostu veletrhu se váže i téma literatura černomořské oblasti, do níž patří ještě Bulharsko, Gruzie, Abcházie, jižní část Ruska, Turecko a Ukrajina. I z těchto zemí přijedou spisovatelé, kteří budou debatovat o své tvorbě a podepisovat své knihy.

Představí se nejznámější čeští tvůrci komiksu

Komiksu se bude věnovat velká výstava v Průmyslovém paláci, která představí nejznámější české tvůrce komiksu. Připraveny jsou dílny, besedy, promítání filmů i speciální komiksový veletržní stánek.

První den veletrhu je určen odborníkům, v pátek a v sobotu pak stojí základní vstupné 100 korun, v neděli 50 korun. Pořadatelem veletrhu je Svaz českých knihkupců a nakladatelů, finančně se na něm podílí ministerstvo kultury (600 tisíc korun), pražský magistrát a velvyslanectví USA. Pořadatelé ale dostávají peníze také od vystavovatelů, kteří platí registraci a pronajatou výstavní plochu. Loni veletrh navštívilo 38 tisíc lidí.

Autor: ČTK