Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Konec Roseanne přijít musel. Barrová kazila i americkou hymnou a převlékala se za Hitlera

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Televize ABC oznámila, že ruší populární seriál Roseanne na základě rasistických poznámek hlavní představitelky, herečky a komičky Roseanne Barrové. Dalo se to očekávat - Barrová má za sebou dlouhou historii skandálu a v poslední době začala zastávat rozličné konspirační teorie, kterými na sociálních sítích pobuřovala veřejnost.

Herečka Roseanne Barrová na 75. ročníku cen Golden Globe v Beverly hills. foto: Reuters

Seriál o ženě z chudé pracující rodiny vysílala ABC v 80. a 90. letech a loni se k němu rozhodla vrátit, což jí přineslo až nečekaně vysoký divácký úspěch. Postava Barrové v nové řadě prohlásila, že volila Trumpa, což podle prezidenta, který si rád přisvojuje rozmanité zásluhy, přispělo k vysoké sledovanosti sitcomu. Prezidenta ostatně veřejně podpořila sama komička.

Sitcom Roseanne končí. Hlavní představitelka nepřímo přirovnala Obamovu exporadkyni k opici

Konec jedné z nejsledovanějších komediálních sérií televize vlastněné společností Walt Disney způsobilo několik slov, které Barrová v pondělí na twitteru adresovala poradkyni předchůdce Donalda Trumpa v prezidentském úřadě Valerii Jarrettové. Označila ji za společného potomka Muslimského bratrstva a Planety opic. Na tento Tweet ale Roseanne navázala řadou nemístních komentářů -  označila například maďarsko-amerického miliardáře George Sorose, který je Žid, za přisluhovače nacistů. Podle Roseanne Soros udával jiné Židy, aby si zachránil vlastní kůži. Na paškál se dostali i Obamovi, kterým Barrová vyčetla spojení s Netflixem.

ABC o den později zareagovala na poprask, který slova způsobila na sociálních sítích. Televize poznámku označila za „odpudivou, zavrženíhodnou a neslučitelnou s našimi hodnotami“ a oznámila, že se sitcomem končí. Barrové nepomohlo, že se omluvila, tweet smazala a prohlásila, že šlo o špatný vtip. Barrová má ale takových „vtipů“ na kontě celou řadu.

Židovka s příklonem k Hitlerovi

Roseanne Barrová na sebe poprvé strhla pozornost negativní v roce 1990, kdy na baseballovém zápase mezi Cinncinati Reds a San Diego Padres zpívala americkou hymnu. Roseanne nezpívala, ale téměř dětsky „žvatlala“ a publikum ji začalo vypískávat. Po provedení hymny se navíc sugestivně chytila za rozkrok a odplivla si na zem, což pobouřilo diváky a média. Roseanne se vymlouvala na to, že se nechala strhnout atmosférou a napodobovala gesta hráčů.

V roce 1990 tvrdila, že ji její rodiče sexuálně zneužívali, ale hned rok poté obvinění odvolala. Barrová se v roce 2009 také nechala fotit v převlečení za Adolfa Hitlera, ačkoliv je sama židovka. V roce 2012 se zase zviditelnila sérií tweetů zaměřených proti transsexuálním osobám. „Ženy nechtějí, aby jim byly v šatnách strkány do obličejů penisy. Respektujte to,“ naspala tehdy Roseanne na adresu vstupu transsexuálních žen do dámských šaten.

Barrová je navíc aktivní podporovatelkou Donalda Trumpa. Došlo to dokonce tak daleko, že v březnu 2018 napsala na svůj Twitter, že Trump osvobodil stovky dětí ze sexuálního zajetí. Byla to jen jedna z celé řady konspiračních teorií, které Barrová na svém profilu sdílela.

Nelitujte mě

„Nesmí vám to být líto! Jen se chci omluvit stovkám lidí, úžasným scenáristům (všichni jsou liberálové) a talentovaným hercům, kteří všichni přišli o práci kvůli mému hloupému Tweetu,“ zněla omluva Roseanne. „Končím s Twitterem,“ dodala posléze. Zachránit situaci ale už nemohla.

„Jsem ublížená, zostuzená a zklamaná. Rasistické a nevhodné Roseanniny komentáře jsou neomluvitelné,“ napsala na Twitter herečka Emma Harrisová, která v seriálu ztvárnila Roseanninu vnučku. „Roseanniny poslední poznámky o Valerii Jenettové jsou odpudivé a neodráží názory zbytku herců, štábu a kohokoliv spojeného se seriálem. Jsem s jejím jednáním velmi nespokojena,“ okomentovala situaci herečka Sara Gilbertová, kterou diváci kromě Roseanne mohou znát i ze seriálu Teorie velkého třesku.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!