Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Králova řeč má sedm cen BAFTA. Jednu z nich dostal Colin Firth

Kultura

  22:39
LONDÝN - Snímek o zadrhávajícím britském králi Jiřím VI. Králova řeč byl v Londýně vyhlášen nejlepším filmem roku a získal dalších šest britských filmových cen BAFTA.

Colin Firth ve snímku Králova řeč foto: Reprofoto

Představitel hlavní role Colin Firth dostal cenu pro nejlepší herecký výkon a je prvním hercem od 60. let, který byl oceněn dva roky po sobě.

Králova řeč tak proměnila polovinu ze 14 nominací a potvrdila silné postavení před Oscary, které bude udělovat americká filmová akademie za dva týdny. Loni získal snímek Smrt čeká všude šest cen BAFTA a úspěch pak zopakoval při Oscarech.

Snímky Počátek a The Social Network získaly po třech cenách BAFTA. Zatímco Počátek si odnesl ocenění v technických kategoriích, The Social Network o zakladateli sociální sítě Facebook byl oceněn za nejlepší režii (David Fincher) a za adaptovaný scénář (Aaron Sorkin). Jen jednu cenu dostal favorizovaný western Opravdová kuráž.

Čtěte také


Nejlepší herečkou byla vyhlášena Natalie Portmanová za úlohu baletky ve snímku Černá labuť. Firth dostal BAFTA pro nejlepšího herce už loni za film Single Man. Naposledy získal dvě ceny BAFTA po sobě Rod Steiger v 60. letech. Králova řeč ovládla i ocenění pro herce a herečku ve vedlejších úlohách - odnesli si ji Helena Bonhamová Carterová a Geoffrey Rush.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.