Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Lanugo svůj mírně dekadentní nový klip natočilo v prvorepublikovém pánském klubu

Zpěvačka Markéta Foukalová v klipu skupiny Lanugo Esse foto: Lanugo

Alt-popová kapela Lanugo představuje svůj nejnovější singl a videoklip Esse z připravovaného alba. Píseň je vstupní branou do světa, kde se melancholie snoubí s intimitou a hudební inovací.
  10:00

„Text Esse mi jednoho večera poslala Johana Franková s komentářem, že je ‚o někom kdo je a pustí si to k tělu.‘ Mě osobně text uhranul svojí schopností přemístit vás ve vzpomínkách přímo do toho magickýho okamžiku, kdy se váš život rozlomí na dvě části a vy víte, že už nikdy nebudete stejní,“ říká producent Viliam Béreš.

Videoklip k singlu Esse natočila skupina v bývalém pánském klubu nonšalantního hotelu z dob první republiky jen několik kroků od Prašné brány. Pro režii videa oslovila mladou tvůrkyni Terezu Vejvodovou, která kapelu okouzlila svým specifickým smyslem pro krásu. Do hlavních rolí režisérka obsadila Petra Vančuru a Marii Švestkovou, klíčového partu se zhostila Tilikva Obrovská, pocházející až z daleké Austrálie.

„Když jsem poprvé slyšela skladbu Esse, okamžitě si mě získala její dekadence. Vnímala jsem podivnou živočišnost a vášeň, která je v písni zakletá a bublá pod aranží skladby. Chtěla jsem tuto živočišnost alespoň metaforicky osvobodit způsobem, který bude něco společensky tíživého prolamovat. A tu tíhu vnímám například v tom, že jsme jako lidé ve svých vášních sterilizováni přílišným racionalismem a tím se od sebe emocionálně vzdalujeme. Například zvířatům bychom mohli závidět, v jejich pudovosti je také moudrost,“ dodává Tereza Vejvodová, režisérka videoklipu.

Lanugo, v jádru tvořené zpěvačkou Markétou Foukalovou a producentem Viliamem Bérešem, nepřestává hledat a prozkoumávat nové možnosti současné hudby, čímž neustále posouvá její hranice. Na kontě mají čtyři dlouhohrající alba (2009, 2011, 2014, 2019) a EP 2015. V současné době chystají novou desku s plánovaným vydáním na jaře příštího roku.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...