Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Laterna magika uvádí Podivuhodné cesty Julese Verna

Kultura

  13:50
PRAHA - Jedinou premiérou Laterny magiky v této sezoně jsou Podivuhodné cesty Julese Verna, které mají premiéru právě dnes. Půjde o multimediální inscenaci, kterou nastudoval David Drábek a podle tvůrců má být holdem slavnému francouzského spisovateli a průkopníkům filmu.

Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika foto: ND Martin Šandera

Režisér a dramaturgyně Markéta Bidlasová jsou autory scénáře, který se odehrává v prostředí filmového ateliéru z prvních desetiletí 20. století, v němž se nadšení průkopníci pokoušejí zachytit na celuloidový pás jeden z nejslavnějších románů Julese Verna Tajuplný ostrov. Jde tedy o autorskou inscenaci a lze očekávat, že na začátky filmu a slavného francouzského literáta a vizionáře pohlédne s nadsázkou a humorem.

Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika

Kromě Drábka a Bidlasové se na novém projektu podílejí hudební skladatel Darek Král, kostýmní výtvarnice Simona Rybáková a scénograf Jakub Kopecký. Markéta Bidlasová vysvětluje, proč se dílo Julese Verna propojilo se světem filmu. „Toto spojení je podloženo fakty – Vernovy romány byly skutečně předlohou a inspirací pro vznik prvních filmů. A pak je také poetice Davida Drábka blízké, vyhovuje jeho potřebě kombinovat Ed Woodovský svět bizarních outsiderů se svůdným kouzlem dobrodružství a tajemství, vnímaného napůl dětskýma očima. A k tomu ještě přistupuje chuť vše opepřit troškou satiry a zneklidňujících futuristických vizí. Ale především se nám takové propojení zdálo ideální pro to, abychom si mohli hrát s prostředky Laterny magiky svobodně a s humorem.“

Inscenace čerpá motivy a situace především z Vernova obsáhlého románu Tajuplný ostrov, který spolu s téměř všemi Vernovými romány vyšel v souhrnném do cyklu s názvem Podivuhodné cesty, odtud tedy i název nové inscenace. Volba románu Tajuplný ostrov jako hlavního inspiračního zdroje není prý náhodná: „Jelikož jsme se shodli na tom, že v inscenaci nutně potřebujeme postavu Kapitána Nema, volba padla na román Tajuplný ostrov. Kapitán Nemo se sice vyskytuje i jinde, ale volba Tajuplného ostrova se nám vzhledem k různorodosti svých prostředí a peripetií, které zahrnují let balónem, ostrov, prales, ponorku či výbuch sopky, zdála nejvýhodnější. Dále jsme se vydatně opírali o práci skvělého českého verneologa Ondřeje Neffa. Ve výsledku je však konkrétních informací z Vernova života a konkrétních pasáží z Tajuplného ostrova v naší inscenaci pramálo, byly ovšem inspirací, bez níž bychom se neobešli,“ dodává Bidlasová

V inscenaci se představí hostující herci i členové uměleckého souboru Laterny magiky. Roli Julese Verna ztvárnil Jiří Zapletal, Honorinu Verneovou hraje Ivana Machalová, v ostatních rolích představí Lucie Polišenská, Radim Kalvoda, Gustav Hašek, Henrieta Hornáčková a další.

Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika
Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika
Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika
Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!