Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Lenka Filipová zahraje mezi vlaky. "Můj dědeček byl strojvůdce," říká

Kultura

  10:06
PRAHA - Zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová dnes od 19.00 odehraje koncert v nově zrekonstruované hale Masarykova nádraží v Praze. V nezvyklých prostorách zahraje repertoár ze svého letošního turné po tuzemských kostelích. Zároveň se bude natáčet koncertní DVD. Vstup pro veřejnost je volný.

Lenka Filipová. foto: D. A. N. Production

O hudební doprovod se postará mladý Smyčcový soubor GMHS Praha pod vedením Jindry Koníře. Během večera se jako hosté představí Sean Barry a písničkářka Lenny, dcera Filipové, které matku zároveň doprovodí jako klavíristka.

ČTĚTE TAKÉ

Na originálním koncertu zazní výběr z nahrávky Concertino a Filipové hity jako Mosty, Věnování, Tisíc způsobů jak zabít lásku a další. "Koncert je živoucím organizmem, a proto nechceme nic a nikoho na nádraží omezovat. Vše proběhne za běžného provozu," uvedl režisér akce David Beránek.

Nádraží bylo mým druhým domovem

Filipovou podle jejích slov inspirovalo k natočení koncertu DVD folkové trojice Peter, Paul a Mary natáčené na historickém nádraží. Sama má k tomuto prostředí osobní vztah. "Můj dědeček byl strojvůdce, jsem z Pardubic a nádraží bylo mým druhým domovem," uvedla zpěvačka s tím, že je na "dobrodružství na nádraží" připravená.

Komorní pořad Concertino pojmenovaný podle desky Filipové z roku 2010 nabízí klasickou kytaru a zpěv, úpravy lidových písní, ukázky šansonu i irskou harfu Seana Barryho, který již několik let doprovází její koncerty.

Albem Concertino 2010 se před třemi lety Filipová vrátila svému úspěšnému projektu nahrávek klasické hudby z roku 1989, na němž zúročila své studium hry na klasickou kytaru. Celé album s repertoárem, který obsahuje díla Frescobaldiho, Bacha, Giulianiho či Vivaldiho, Filipová natočila s kytarou s nylonovými strunami, jejichž je velkou propagátorkou, mimo jiné pro jejich měkký tón.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!