Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

LN: Mácal zůstává, ale ČF stále hledá šéfa

Kultura

  18:49
PRAHA - Všechny plánované koncerty u nás i v zahraničí Česká filharmonie odehraje pod taktovkou Zdeňka Mácala. Dirigent se na tom dohodl s ředitelem instituce Václavem Riedlbauchem poté, co v sobotu nečekaně oznámil svůj odchod.

Zdeněk Mácal foto: Michal KrumphanzlČTK

„Toto je náš poslední společný koncert,“ měl Mácal v rozčilení pronést po zkoušce na koncert v rakouském Grafeneggu. Podle hráčů a mluvčího ČF Daniela Sobotky tím reagoval na kritiku pražského provedení Sukova Zrání a Dvořákovy 2. symfonie uveřejněnou v pátečních Lidových novinách.

Kritické ohlasy na výkony České filharmonie byly ovšem v posledním roce častější. 

Ubude povinností
Svou impulzivní reakci dirigent po diskusi s ředitelem korigoval a nadále bude ve filharmonii umělecky působit. Společně se dohodli, že se Mácal bude věnovat především dirigování a umělecké činnosti, ale ubudou mu organizační povinnosti.

Šéfdirigentství podle Riedlbaucha přináší mnoho starostí, víc než pouhé dirigování.

„Je to i starost o lidi v orchestru, řešení problémů, a to si lidé z venku neuvědomují. Domluvili jsme se, že ho z těchto úkolů trochu uvolním. Bude se věnovat pouze dirigování a umělecké práci. To je podle mne naprosto fér,“ řekl ČTK.

Filharmonie bude nejméně rok bez šéfa
Otázku, kdo bude příštím šéfdirigentem orchestru, Mácalův odchod či setrvání stejně neřeší. Zdeněk Mácal měl ve funkci skončit v roce 2008. Už vloni bylo jasné – a ředitel Riedlbauch to oficiálně oznámil na tiskové konferenci – že od sezony 2008/2009 nebude mít orchestr šéfdirigenta nejméně rok.

Další podrobnosti
o překvapivém odstoupení Zdeňka Macála
si přečtěte v úterním vydání deníku