Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

MFF Karlovy Vary: restaurovaný Obchod na korze i ceny pro Loache a Howarda

Kultura

  11:42
PRAHA - Autor hudby k filmům Pretty Woman, Šestý smysl, Batman začíná či série Hunger Games skladatel James Newton Howard bude hostem 52. ročníku MFF v Karlových Varech. Při zahájení převezme 30. června Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Stejné ocenění obdrží britský režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty, oznámil v úterý na tiskové konferenci prezident festivalu Jiří Bartoška.

Ken Loach foto: Rialto EntertainmentReprofoto

Loach a Laverty společně vytvořili 12 celovečerních a dva krátké snímky a stali se průkopníky britského sociálně realistického filmu s humanitním poselstvím. Ocenění dostanou v rámci oslav 30. výročí založení Evropské filmové akademie, dodal Bartoška.

Cenu prezidenta karlovarského festivalu za umělecký přínos české kinematografii získá scenárista a režisér Václav Vorlíček, který krátce před zahájením přehlídky oslaví sedmaosmdesátiny.

KABÁT: Na koniny máme lidi. Zvířata a lidé na zahájení MFF Karlovy Vary

Organizátoři dále uvedli, že letošní ročník uvede světovou premiéru digitálně restaurované kopie filmu Obchod na korze tvůrčí dvojice Ján Kadár - Elmar Klos. Snímek byl vyznamenán Oscarem. Digitalizovaná kopie vzniká ve spolupráci Nadace české bijáky a Státního fondu kinematografie, MFF Karlovy Vary, společnosti UPP, Elmara Klose jako dědice autora a kameramana Ivana Šlapety s finanční podporou ministerstva kultury. Obchod na korze bude pátým titulem, který byl restaurován iniciativou a finančním zajištěním nadace. Předtím šlo o filmy Hoří, má panenko, Všichni dobří rodáci, Ostře sledované vlaky a Intimní osvětlení.

Režisér Ken Loach na Berlinale.

Podle šéfa programu festivalu Karla Ocha se v nabídce objeví desítka snímků jednoho z nejrespektovanějších tvůrců filmové historie Kendžiho Mizogučiho. „Budou promítnuty na velkém plátně, převážně z klasických kopií,“ uvedl. Další významnou sekcí bude podle umělecké poradkyně Evy Zaoralové Pocta Jiřímu Brdečkovi ke 100. výročí jeho narození. Nabídne film Limonádový Joe z roku 1964 a průřez jeho autorskými krátkými snímky.

V nové znělce představené na zahajovacím ceremoniálu se objeví Josef Somr, držitel Ceny prezidenta festivalu z roku 2012. Natáčení se opět ujme režisér Ivan Zachariáš. Večer doplní slavnostní koncert pro veřejnost před hotelem Thermal. Ve výběru filmové hudby v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením amerického dirigenta Carla Davise se jako host představí James Newton Howard. Ve světové premiéře bude dirigovat část filmové hudby k volnému pokračování filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...