Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel Milan Kundera, český spisovatel světového významu. Bylo mu 94 let

Milan Kundera na snímku z roku 1977 již ve Francii. foto: Profimedia.cz

Ve věku 94 let zemřel spisovatel Milan Kundera, informovala Moravská zemská knihovna. Autor románů Nesnesitelná lehkost bytí nebo Žert emigroval z Československa do Francie v roce 1974, o čtyři roky později byl zbaven občanství. Natrvalo se do rodné země už nikdy nevrátil. Také proto jej ve světě čtenáři znají spíše jako francouzského spisovatele českého původu.
  11:00

O úmrtí slavného spisovatele informovala Moravská zemská knihovna, jíž Kundera před časem věnoval celý svůj archiv. Kundera zemřel v úterý 11. července 2023 ve svém pařížském bytě.

Kundera se narodil v Brně 1. dubna 1929 do vážené rodiny rektora Janáčkovy akademie múzických umění Ludvíka Kundery. Ten studoval u Leoše Janáčka a později se stal ceněným klavíristou. Hudba tak Kunderu provázela od dětství a soustavně ovlivňovala i jeho literární dílo. Stejné jméno jako otec nesl i Kunderův o devět let starší bratranec, který se taktéž věnoval literatuře.

Po gymnáziu Milan Kundera nastoupil na Univerzitu Karlovu, kde studoval literární vědu a estetiku. Po dvou semestrech se však rozhodl nastoupit na režii a scenáristiku na FAMU. Tuto volbu vysvětloval slovy, že mu na filmu jako formě umění nezáleželo tolik jako na poezii nebo hudbě.

Na FAMU Kundera zůstal i po roce 1952, kdy absolvoval. Dále vyučoval literaturu a postupně se přes pozici odborného asistenta vypracoval až k docentuře. Období padesátých let, kdy Kundera psal především poezii, pokládají jeho kritici za velmi problematické a to kvůli členství v komunistické straně. Do té vstoupil jako čerstvý absolvent střední školy, hned v roce 1950 jej však kvůli neuctivým výrokům vyloučili. Podruhé vstoupil v roce 1956.

29. října 2008

Jako prozaik Kundera debutuje v roce 1958 povídkou Já, truchlivý bůh, následuje První a Druhý sešit směšných lásek až v roce 1967 konečně přichází s románem Žert. V Kunderových dílech se pravidelně opakují motivy krize identity, nepochopení v mezilidské komunikaci a individuálních přístupů k vlastní i společné minulosti.

Rok 1967 je pak pro Kunderu stěžejní také kvůli účasti na červnovém IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů. Přednesl tam provokativní projev O nesamozřejmosti existence českého národa, ve kterém polemizuje o stavu a osudu české kultury. Mezi dalšími mluvčími byl Pavel Kohout, Arnošt Lustig nebo Ludvík Vaculík.

Na jaře dalšího roku Sovětský svaz Kunderu a další označuje za členy skupiny usilující o konec socialismu v Československu. Po srpnu 1968 mizí Kunderův Žert i další díla z očí veřejnosti a autor sám obdrží zákaz činnosti. V roce 1975 se tak po nabídce Univerzity v Rennes vydává jako hostující profesor do Francie, kde už zůstává. V roce 1981 obdrží francouzské občanství a po vydání románu Nesmrtelnost vymění češtinu za francouzštinu.

Premiér Andrej Babiš se s Kunderou a jeho ženou v listopadu 2018 setkal a nabídl mu udělení českého občanství ve zrychleném procesu. Oba emigranti by o něj museli sami požádat. V Česku Kunderovo dílo od revoluce vydává nakladatelství Atlantis. Autor je proslulý tím, že velmi pečlivě sleduje překlady svých děl a do češtiny je raději převádí sám.

S novináři Kundera už dlouhé dekády nehovořil, interview považoval za vykonstruovaný a jednostranný žánr. Výjimkou bylo jeho vyjádření ke zjištění redaktorů týdeníku Respekt, kteří v roce 2008 přišli s informací, že byl Milan Kundera spolupracovníkem StB.

Ještě jako vysokoškolák měl nahlásit přespání vojenského zběha na kolejích, kde bydlel. Ten pak obdržel dvaadvacetiletý trest, z něhož čtrnáct let strávil v pracovním táboře. Kundera se tehdy proti obvinění ohradil a označil jej za útok.

Manželkou Milana Kundery byla Věra Kunderová, rozená Hrabánková. Pracovala jako Kunderova literární agentka.

Kterou knihu Milana Kundery máte nejraději?

celkem hlasů: 1902

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 19. července 2023. Anketa je uzavřena.

Žert705
Nesnesitelná lehkost bytí559
Směšné lásky288
Nesmrtelnost216
jinou79
Valčík na rozloučenou55

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!