130 let

Milan Kundera na snímku z roku 1977 již ve Francii. | foto: Profimedia.cz

Zemřel Milan Kundera, český spisovatel světového významu. Bylo mu 94 let

Kultura
  •   11:00
Ve věku 94 let zemřel spisovatel Milan Kundera, informovala Moravská zemská knihovna. Autor románů Nesnesitelná lehkost bytí nebo Žert emigroval z Československa do Francie v roce 1974, o čtyři roky později byl zbaven občanství. Natrvalo se do rodné země už nikdy nevrátil. Také proto jej ve světě čtenáři znají spíše jako francouzského spisovatele českého původu.

O úmrtí slavného spisovatele informovala Moravská zemská knihovna, jíž Kundera před časem věnoval celý svůj archiv. Kundera zemřel v úterý 11. července 2023 ve svém pařížském bytě.

Kundera se narodil v Brně 1. dubna 1929 do vážené rodiny rektora Janáčkovy akademie múzických umění Ludvíka Kundery. Ten studoval u Leoše Janáčka a později se stal ceněným klavíristou. Hudba tak Kunderu provázela od dětství a soustavně ovlivňovala i jeho literární dílo. Stejné jméno jako otec nesl i Kunderův o devět let starší bratranec, který se taktéž věnoval literatuře.

Po gymnáziu Milan Kundera nastoupil na Univerzitu Karlovu, kde studoval literární vědu a estetiku. Po dvou semestrech se však rozhodl nastoupit na režii a scenáristiku na FAMU. Tuto volbu vysvětloval slovy, že mu na filmu jako formě umění nezáleželo tolik jako na poezii nebo hudbě.

Na FAMU Kundera zůstal i po roce 1952, kdy absolvoval. Dále vyučoval literaturu a postupně se přes pozici odborného asistenta vypracoval až k docentuře. Období padesátých let, kdy Kundera psal především poezii, pokládají jeho kritici za velmi problematické a to kvůli členství v komunistické straně. Do té vstoupil jako čerstvý absolvent střední školy, hned v roce 1950 jej však kvůli neuctivým výrokům vyloučili. Podruhé vstoupil v roce 1956.

29. října 2008

Jako prozaik Kundera debutuje v roce 1958 povídkou Já, truchlivý bůh, následuje První a Druhý sešit směšných lásek až v roce 1967 konečně přichází s románem Žert. V Kunderových dílech se pravidelně opakují motivy krize identity, nepochopení v mezilidské komunikaci a individuálních přístupů k vlastní i společné minulosti.

Rok 1967 je pak pro Kunderu stěžejní také kvůli účasti na červnovém IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů. Přednesl tam provokativní projev O nesamozřejmosti existence českého národa, ve kterém polemizuje o stavu a osudu české kultury. Mezi dalšími mluvčími byl Pavel Kohout, Arnošt Lustig nebo Ludvík Vaculík.

Na jaře dalšího roku Sovětský svaz Kunderu a další označuje za členy skupiny usilující o konec socialismu v Československu. Po srpnu 1968 mizí Kunderův Žert i další díla z očí veřejnosti a autor sám obdrží zákaz činnosti. V roce 1975 se tak po nabídce Univerzity v Rennes vydává jako hostující profesor do Francie, kde už zůstává. V roce 1981 obdrží francouzské občanství a po vydání románu Nesmrtelnost vymění češtinu za francouzštinu.

Premiér Andrej Babiš se s Kunderou a jeho ženou v listopadu 2018 setkal a nabídl mu udělení českého občanství ve zrychleném procesu. Oba emigranti by o něj museli sami požádat. V Česku Kunderovo dílo od revoluce vydává nakladatelství Atlantis. Autor je proslulý tím, že velmi pečlivě sleduje překlady svých děl a do češtiny je raději převádí sám.

S novináři Kundera už dlouhé dekády nehovořil, interview považoval za vykonstruovaný a jednostranný žánr. Výjimkou bylo jeho vyjádření ke zjištění redaktorů týdeníku Respekt, kteří v roce 2008 přišli s informací, že byl Milan Kundera spolupracovníkem StB.

Ještě jako vysokoškolák měl nahlásit přespání vojenského zběha na kolejích, kde bydlel. Ten pak obdržel dvaadvacetiletý trest, z něhož čtrnáct let strávil v pracovním táboře. Kundera se tehdy proti obvinění ohradil a označil jej za útok.

Manželkou Milana Kundery byla Věra Kunderová, rozená Hrabánková. Pracovala jako Kunderova literární agentka.

Kterou knihu Milana Kundery máte nejraději?

celkem hlasů: 1902

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 19. července 2023. Anketa je uzavřena.

Žert705
Nesnesitelná lehkost bytí559
Směšné lásky288
Nesmrtelnost216
jinou79
Valčík na rozloučenou55
Autor: Monika Zavřelová