130 let

F. Hundertwasser: Čtyři cizinci | foto: Reprofoto

Miro nabízí Picassa a Dalího

Kultura
  •   11:11
PRAHA - Čtyři pozoruhodné sochy Salvadora Dalího získala pro uvedení v rámci své současné výstavy pražská Galerie Miro. Jde o bronzové multiply (identické autorizované exempláře) z kolekce vydavatele Qu Art Brusel a tvoří působivý doplněk kolekce sedmi dalších vystavených Dalího děl, která zahrnuje pozdní lepty, akvarel a dřevořez (šest jich je prodejných v ceně od 68 tisíc až po čtvrt milionu korun).

Expozice evropských surrealistů a fantastů dvacátého století soustřeďuje 119 děl více než čtyř desítek umělců různého původu a několika generací. Galerista Miro Smolák kolekci zapůjčil od soukromého sběratele z německé Kunstgalerien Böttingerhaus v Bamberku.

Rozpětí vystavených děl je široké a zahrnuje známá jména i ukázky práce méně známých autorů. Nejdražším obrazem výstavy je barevný linoryt Pabla Picassa Faune et vieux roi z roku 1963 (jeho cena je 1 850 000 Kč), roztomilý je další Picassův linoryt z téhož období Nahá žena trhající květy (1962). K nejzajímavějším z vystavených děl patří série drsných litografií významného představitele německé „nové věcnosti“ meziválečného období Georga Grosze. Grosz patřil k čelným tvůrcům, kteří propagovali dadaistické hnutí; jako jeden z prvních německých umělců musel uprchnout před nacisty.

Černobílý Kubin i zářivý Hundertwasser
Pozornost návštěvníků rozhodně upoutá francouzský surrealista André Masson, znalcům neunikne grafický list symbolisty s českými kořeny Alfreda Kubina, jehož magické černobílé kresby a grafiky nejsou příliš často k vidění.

Svými dřevořezy je na strahovské výstavě přítomen také efektní „vídeňský fantasta“ Friedensreich Hundertwasser.

Malíř, grafik a nápaditý architekt proslul zejména v šedesátých letech minulého století dekorativními ornamentálními malbami a grafikami, ale také happeningy, jimiž aktivně vystupoval „proti racionalismu v architektuře“ a bojoval za přirozené prostředí pro únosný život.

Po nedávné rozsáhlé pražské výstavě (v Museu Kampa), na níž byl představen v široké paletě své rozmanité tvorby, je v současné expozici dvěma drobnými lepty připomenut rovněž konceptualista Joseph Beuys. Vlivný německý výtvarník mnohostranného talentu proslul také jako básník, akční umělec a teoretik umění.

Také další výrazná osobnost německé současné malby, R. A. Penck, byla nedávno v Praze (v Galerii Miro) důkladněji představena. Nyní je Penckovo umění připomenuto působivou barevnou litografií.

Ke známým jménům přítomným na výstavě patří i italský malíř populární koncem minulého století Sandro Chia, nebo naopak představitel avantgardy počátku 20. století sochař Ossip Zadkine, který osobitě navázal na principy kubismu, či jeden ze zakladatelů surrealismu, malíř, grafik a sochař Max Ernst.

Proud imaginativního či fantaskního umění tvoří přirozenou protiváhu racionálnímu způsobu tvorby. V různých obdobích v historii umění nabýval na významu a více či méně ovlivňoval tvář současného umění. Soubor vystavený v pražské Galerii Miro v kostele sv. Rocha na Strahově bude k vidění do 21. ledna.

Autor: