Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Morgan Freeman podstoupil operaci, úspěšně

Kultura

  18:58aktualizováno  5. srpna 18:03
MEMPHIS - Americký filmový herec Morgan Freeman, který se v neděli vážně zranil při automobilové nehodě, prodělal dlouhou operaci a daří se mu dobře, řekla dnes hercova mluvčí Donna Leeová.

Morgan Freeman foto: AFP

Cílem operace, která se uskutečnila v Memphisu v pondělí večer a trvala asi 4,5 hodiny, bylo spravit jeho zlomeniny paží, upřesnila mluvčí.   Jednasedmdesátiletý Freeman je v dobrém duševním rozpoložení a ráno ho navštívila rodina. Dopoledne začal chodit a doufá, že co nejdříve bude moci opustit nemocnici, dodala Leeová.

Nehoda se podle dálniční policie stala krátce před nedělní půlnocí několik kilometrů od Freemanova domu v Charlestonu ve státě Mississippi, kam herec zřejmě mířil. Auto sjelo z vozovky a několikrát se převrátilo. Freeman byl po nehodě při vědomí a mluvil se záchranáři, kteří museli jeho i spolujezdkyni Demaris Meyerovou z vozu vyprostit s použitím rozpínacího zařízení. Herce i Meyerovou dopravil vrtulník do nemocnice Regional Medical Center v Memphisu v sousedním státě Tennessee. Její mluvčí Kathy Stringerová v první informaci označila stav zraněného za vážný, ale nikoli život ohrožující. Ke stavu Meyerové Bill Luckett, Freemanův obchodní partner pouze řekl, že "je na tom lépe než Morgan". Zatím podle něj nejí jasné, zda Meyerová zůstane v nemocnici.

Příčinu nehody policie vyšetřuje. Zatím vyloučila, že by ji způsobil
alkohol nebo drogy, a naznačila, že Freeman možná při řízení usnul. Herec i spolujezdkyně prý měli bezpečnostní pásy, airbagy v autě ale selhaly.

Freeman získal v roce 2005 Oscara za výkon ve vedlejší roli ve snímku Million Dollar Baby. Byl nominován na Oscara za úlohy ve filmech Vykoupení z věznice Shawshank, Řidič slečny Daisy a Chytrák. Letos šly do kin tři úspěšné filmy, v nichž hraje: Než si pro nás přijde, Temný rytíř a Wanted, který se natáčel také v Praze.

Autoři: ,