Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Motocyklové deníky i Potěmkin

Kultura

  10:44
V polovině ledna odstartuje už podvanácté Projekt 100. Díky němu se do našich kin dostane balík deseti atraktivním titulů, které reprezentují to nejlepší a nejzajímavější ze světové kinematografie napříč všemi epochami. V kinech se tedy objeví jak vítězný titul letošního festivalu v Cannes, snímek Dítě bratří Dardenneových, či Motocyklové deníky.

Mexický herec Gael García Bernal jako Ernesto ´Che´ Guevara ve filmu Motocyklové deníky. foto: Reprofoto

Film zachycující osm tisíc kilometrů dlouhou cestu mladého studenta medicíny Ernesta ´Che´ Guevary a jeho přítele Alberta Granady po Latinské Americe letos na festivalu v Karlových Varech osobně představil Gael García Bernal s režisérem Walterem Sallesem, nebo klasika klasik Křižník Potěmkin Sergeje Ejzenštejna.

Podle autora projektu Jiřího Králíka už je seznam filmů definitivní. Kolekci navíc doplní několik krátkých animovaných snímků kanadské produkce, které budou uváděny jako předfilmy. Těšit se tedy můžeme na pozoruhodné tituly výrazně zapsané v dějinách kinematografie či vyznamenané cenami. V každém případě patří každý z nich k základní výbavě vzdělaného filmového fanouška.

Českou kinematografii tentokrát v Projektu 100 zastupuje pohádkové podobenství Vojtěcha Jasného Až přijde kocour (1963), jehož slavnostní uvedení za účasti herců a tvůrců bude v lednu přehlídku zahajovat. Jedná se i o návštěvě dvou Britů, kteří by za příznivých okolností mohli uvést své filmy.

Jedním z nich je Alan Parker, režisér hudebního snímku The Commitments (1991), který byl v anketách označen za nelepší irský film všech dob. Tím druhým by mohl být herec Malcolm McDowell, hvězda britského "rebelského manifestu" Kdyby... (1968), pod nímž je podepsaný režisér Lindsey Anderson.

Padesátá léta v Projektu 100 zastupuje drama Elii Kazana Na východ od ráje (1955) s Jamesem Deanem. Francouzskou kinematografii reprezentuje snímek, který lze označit za předvoj nové vlny: U konce s dechem Jeana-Luca Godarda. Z docela jiných důvodů je pozoruhodný debut George Lucase THX 1138 - minimalistická, orwellovská sci-fis Robertem Duvallem v hlavní roli. Ve výčtu titulů ještě chybí introvertní snímek Krysztofa Kieslowskeho Dvojí život Veroniky (1991).

Řada snímků z tohoto výběru se může pyšnit mimořádnou hudbou - počínaje The Commitments přes doprovod Zbigniewa Preisnera k Dvojímu životu Veroniky až po emocionálně strhující písně, které napsali Gustavo Santaolalla a Jorge Drexler pro Motocyklové deníky.

Autor:

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...