Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Může voják začít znovu? Snímek Veterán je novým projektem tandemu Hřebejk a Epstein

Kultura

  16:00
Režisér Jan Hřebejk začal v Brně natáčet nový film Veterán, ve kterém se žoldák snaží normálně žít i mimo bitevní pole. Romantické drama štáb natáčí v Brně. Scénář napsal podle své stejnojmenné divadelní hry Marek Epstein.

Milan Ondrík jako veterán. Natáčení filmu Veterán (2019). Režie: Jan Hřebejk. foto: ČT - Tomáš Škoda

Komorní drama o svědomí, starých vinách a odpuštění vypráví příběh Martina Illése, který se po 20 letech v legii vrací domů a v maloměstském prostředí se setkává s intrikami. Představitelem hlavního hrdiny je slovenský herec Milan Ondrík, jeho filmovou partnerku Sáru ztvární Marie Poulová.

Foto z natáčení. Natáčení filmu Veterán (2019). Režie: Jan Hřebejk.
Foto z natáčení. Natáčení filmu Veterán (2019). Režie: Jan Hřebejk.

„Zahrát si drsného chlapa s pohnutým osudem byl můj herecký sen. Během natáčení postavu ještě víc poznávám a zjišťuji, že existuje mnoho způsobů, jak ji ztvárnit,“ řekl Ondrík. Ve vedlejších rolích se diváci mohou těšit na Pavla Kříže, Jana Kolaříka nebo Alenu Antalovou. Hudbu k filmu složí Martin Kyšperský ze skupiny Květy.

Tvůrci si pro natáčení vybrali Brno, protože je středně velkým městem s rušnými ulicemi, ale zároveň není problém najít tichá zákoutí. Herci si zahráli na třídě Kapitána Jaroše nebo v klubu Metro. Natáčí se i v okolí Brna, například dnes v soukromé vile v Ochozu. V krajském městě a okolí se bude natáčet v březnu a dubnu, v plánu je 23 natáčecích dnů.

„Film by měl být zajímavý svou atmosférou, pojetím a charakterem hlavního hrdiny, který je nejednoznačnou postavou a divák na něj může pohlížet různě. Důležité jsou vztahy a setkání s jeho filmovou partnerkou, do které se zamiluje. Není to ale klasický romantický film,“ řekl dramaturg Ivo Cicvárek.

Námět na film měl scenárista Marek Epstein v hlavě dlouho, inspiroval ho román Martin Eden od Jacka Londona. Téma Epstein zpracoval i jako divadelní hru v pražském divadle Rokoko, premiéru měla v roce 2014.

Filmový a divadelní režisér Hřebejk má na kontě úspěšné filmy jako Pelíšky nebo Pupendo. Scenárista Epstein spolupracoval s režisérem Jiřím Strachem na pohádce Šťastný smolař a Anděl Páně 2. Napsal také scénáře k filmům Václav nebo Roming.

Veterán

námět a scénář: Marek Epstein 
režie: Jan Hřebejk 
dramaturgie: Ivo Cicvárek
hlavní kamera: Martin Šec
hudba: Martin Kyšperksý
hrají: Milan Ondrík, Marie Poulová, Alena Antalová, Pavel Kříž, Jan Kolařík, Matouš Rajmont, John Bok, Éva Bandor, Vincent Navrátil a další

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...