Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na benátském bienále vystaví vrak lodi, na které se utopilo 800 afrických migrantů

Kultura

  9:56
Benátky - Na letošním bienále výtvarného umění v italských Benátkách bude vystaven vrak lodi, v níž se před čtyřmi lety ve Středozemním moři utopilo na 800 afrických běženců plujících z Libye do Evropy. Projekt švýcarského umělce Christopha Büchela má upozornit na stále nevyřešený problém, s nímž se EU potýká už několik let. Mezinárodní přehlídka současného umění začíná v sobotu a potrvá do listopadu. Českou republiku na ní bude reprezentovat výtvarník Stanislav Kolíbal.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Reuters

Asi 27 metrů dlouhý, zrezlý vrak rybářské lodi, která se potopila v dubnu 2015 mezi Libyí a italským ostrovem Lampedusa, má být podle autorů projektu připomínkou „lidské tragédie“, ale také „symbolem (ne)možnosti volného pohybu osob“, uvedli jeho autoři v tiskové zprávě.

Benátské bienále 2019.

Babišův projev na výstavě o emigrantech ve Švýcarsku byl zrušen

Podle kurátorky Marii Chiary di Trapaniové ale nebylo jednoduché projekt uskutečnit. „Nikdo totiž nebyl oficiálním vlastníkem vraku,“ řekla deníku The Guardian. Italská vláda pašeráckou loď vyzdvihla z moře v roce 2016 a převezla na Sicílii. Vrak měl být po uzavření vyšetřování zničen.

07.května 2019 v 12:16, příspěvek archivován: 09.května 2019 v 10:02

I see that Venice Bienalle is the elite all-you-can-eat trauma buffet again. https://t.co/FUhwOkczLF

Di Trapaniové se ale podařilo překonat řadu byrokratických překážek a minulý pátek mohl vrak vyrazit na cestu ze Sicílii do Benátek. Ještě před tím ale přišla další tragédie. Archeolog a sicilský radní pro kulturu Sebastiano Tusa, který kurátorce při získávání povolení hodně pomohl, zemřel v troskách boeingu 737 MAX, který se letos v březnu zřítil v Etiopii. „Ještě než nastoupil do letadla, stačil nám zařídit povolení pro transport vraku,“ uvedla Di Trapaniová.

Polská verze ‚Vrať se, odkud jsi přišel‘. Televize připravila reality show mapující cestu migrantů do Evropy

Švýcarský výtvarník Büchel, který žije na Islandu, vyvolal kontroverzní ohlasy na bienále v Benátkách v roce 2015. Tehdy tam v islandském pavilonu vystavil „katolický kostel přetvořený v mešitu“. Instalace ale opravdu jako mešita fungovala, a proto ji místní úřady asi po dvou týdnech uzavřely s tím, že neměla příslušná povolení.

Součást benátského umění v rámci letošního bienále.

Na letošním ročníku bienále, který potrvá do 24. listopadu, se v jeho hlavní části představí osm desítek umělců. Další expozice nabídne devět desítek národních pavilonů. Zvláštní sekce je letos věnována uprchlíkům, které zastoupí umělci uprchlí ze Sýrie, Íránu či Pobřeží Slonoviny.

Předchozí benátské bienále v roce 2017 navštívilo na 615 000 lidí. Poprvé se tato přehlídka výtvarného umění konala v roce 1895, Československo se jí začalo účastnit v roce 1920. Česká republika využívá ke své prezentaci pavilon, který společně vlastní se Slovenskem. Obě země se od rozdělení Československa v uspořádání expozice střídají.

Českou republiku letos reprezentuje výtvarník Stanislav Kolíbal, který pro benátskou přehlídku připravil svou retrospektivu. „Jsem moc rád, že na letošním bienále reprezentuje Českou republiku právě výtvarník Stanislav Kolíbal, právem označovaný za jednu z nejvýraznějších osobností soudobé české umělecké scény,“ řekl bienále ministr kultury Antonín Staněk, který přijel do Benátek českou expozici otevřít.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.