Sobota 25. května 2024, svátek má Viola
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Na Svět knihy přijede Robert Fulghum, cenu dostane Paul Wilson

Slovensko

  15:00
PRAHA - Devatenáctý ročník Světa knihy se uskuteční od 16. do 19. května na holešovickém Výstavišti v Praze. Nabídne výběr z produkce 339 vystavovatelů, 192 stánků a na sedm stovek účinkujících v literárních pořadech z téměř tří desítek zemí.

Robert Fulghum v roce 2011 v Brně foto: MAFRA - Otto Ballon Mierny

Knihy na jevišti i ve filmu

Do přehlídky Svět knihy na jevišti se zapojilo 15 divadel 27 inscenacemi. Přehlídka Svět knihy ve filmu obnáší 17 projekcí uvedených od 13. do 19. května v kině Atlas a ve Slovenském a Francouzském institutu. Čestným hostem příštího ročníku bude Maďarsko.

Americký spisovatel a častý návštěvník České republiky Robert Fulghum či britský humorista Stephen Clarke budou vedle řady dalších hosty mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy.

"Čestným hostem je Slovensko," uvedla ředitelka veletrhu Dana Kalinová. Důvodem je dvacet let od rozdělení republiky, 100. výročí od narození spisovatele Dominika Tatarky a 1500 let od chvíle, co Cyril a Metoděj přinesli na Velkou Moravu základ jazyka, který Češi a Slováci dodnes používají.

(Po)čítajte s nami

"Program Slovensko (po)čítajte s nami zahrne čtení slovenských autorů, výstavy, debaty i soutěže - přijedou čtyři desítky osobností slovenského literárního života," uvedla šéfka Literárně-informačního centra z Bratislavy Miroslava Vallová. Od loňska podle ní vyšlo česky 20 knih slovenských autorů.

Veletrh bude zaměřen na poezii; záměrem pořadatelů ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů a společnosti Svět knihy je uvést ji klasickou recitací, ale v audionahrávkách, fotografii, ilustraci i filmovými záznamy recitace českých i zahraničních básníků.

Další téma zmapuje fenomén blogu a blogerů zaměřených na literaturu a knihy. I letos se veletrhu zúčastní antikváři v jediném "supermarketu" se stovkou metrů knih. Cenu Jiřího Theinera udělí Svět knihy za šíření a propagaci české literatury v zahraničí kanadskému novináři, kritikovi a překladateli Paulu Wilsonovi.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...