Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Najbrtův Protektor si z festivalu v Denveru odnesl cenu za nejlepší film

Kultura

  10:14
PRAHA/DENVER - Významným mezinárodním úspěchem skončila účast jediného českého zástupce na filmovém festivalu Starz Denver Film Festival v americkém Coloradu. Nový český film Protektor režiséra Marka Najbrta získal v konkurenci dalších sedmnácti snímků cenu Krzysztofa Kieslowského pro nejlepší hraný film.

Protektor (2009) foto: FalconReprofoto

Vyhlášení vítězných filmů ve vyprodaném sále Opery v Denveru sledovalo 2400 diváků. "Pro nás je to radostná zpráva, každé ocenění může našemu filmu prospět a pozitivně ovlivnit jeho další pouť světem. To mě na tom právě baví, že věc pak žije sama o sobě, vzbuzuje reakce a my jako autoři už u toho ani nemusíme být," komentoval uznání režisér Marek Najbrt.

Denverský festival se konal po dvaatřicáté. Na festivalových projekcích bylo promítnuto dvě stě deset filmů reprezentujících práci filmařů z třiceti sedmi zemí. Hlavní cenu pojmenovanou na počest polského režiséra Krzysztofa Kieslowského uděluje porota od roku 1996 ve spolupráci s polským velvyslanectvím a vdovou po slavném filmaři. Ocenění získává film, který nejlépe odráží Kieslowského filmové cítění.

Protektor byl na festivalových stránkách prezentován jako příběh české manželské dvojice, která našla sama sebe na opačných stranách konfliktu druhé světové války. Českou premiéru měl 22. září, světu se představil na festivalu v Londýně 28. října. Česká filmová a televizní akademie Protektora navrhla za Českou republiku k nominacím na Oscara.

Autor: