Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V Národním divadle o nesvobodě. Pražské křižovatky připomínají i Václava Havla

Kultura

  5:00
Pátý ročník mezinárodního divadelního festivalu Pražské křižovatky nabídne několik zajímavých zahraničních inscenací. Na rozdíl od minulých sezon proběhne pouze v říjnu, čímž se navrátí k původnímu impulsu vzniku festivalu, připomenutí narozenin Václava Havla.

Fotograf David Kurc dokumentoval vypůjčeným fotoaparátem život v 80. letech i přelomové události let 1989 a 1990. Na snímku Václav Havel na své první oficiální návštěvě Mariánských Lázní. foto: archiv Davida Kurce

Témata, kterým se věnoval jako síla humanismu, otázky etických a morálních hodnot v dnešním světě či podpora pronásledovaných umělců dnes opět silně rezonují

Letošní program je zároveň úzce spjatý s cíli a plány nového uměleckého vedení činohry Národního divadla, mezi které patří i vstup činoherních představení do budovy Státní opery. V tomto prostoru se uskuteční hostování Slovenského národního divadla s inscenací Bál. Působivý svět povídek spisovatelky Boženy Slančíkové-Timravy režíruje Michal Vajdička. Mikrosvět vztahů na malé vsi, kde planou hluboké vášně, vykazuje podobnosti s inscenací Hordubal podle Karla Čapka, kterou Vajdička připravuje pro Národní divadlo, už jako kmenový režisér.

Ruský dramatik žijící v zahraničí Ivan Vyrypaje se na festivalu představí svou autorskou inscenací 1,8 M, kterou připravil ve varšavském divadle Nowy Teatr.

Mezinárodní projekt s tématem politických procesů v Bělorusku vychází z autentických dokumentů a stává se nesmlouvavou obžalobou totalitního režimu a důležitým příspěvkem k tématu nesvobody a odvahy umělce. Představení, ve kterém se mluví bělorusky, polsky a rusky, proběhne v překladu do češtiny s anglickými titulky a následovat mu bude setkání s autorem.

Dalším hostem bude francouzský režisér a herec Arthur Nauzyciel. Ředitel Národního divadla Bretaň uvede promítání záznamu své inscenace Dáma s kaméliemi a po jeho skončení se zúčastní debaty s diváky. Návštěvníci tak budou mít možnost sledovat tvorbu režiséra, který připravuje pro Stavovské divadlo slavnou, ve své době skandální hru Arthura Schnitzlera Rej.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!