Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Návštěvníci mají v Plzni poslední možnost vidět výstavu Vietnam Stories

Výstava Vietnam Stories. foto: JR

Věděli jste, že počet hostů na tradiční vietnamské svatbě je vždy minimálně dvě stě? Že podle vietnamského zasedacího pořádku jsou stoly rozdělené na ženy, muže, děti a nezadané? Nebo že na tanečním parketu muži tančí s muži, ženy s ženami a jedině to je považováno za slušné chování? Tyhle a další zajímavosti ze života komunity, která u nás dávno zdomácněla, přibližuje putovní výstava fotografií Jindřicha Štreita Vietnam stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR.
  17:00

Tři desítky barevných snímků, nahlížejících do všedních, ale i svátečních, veselých či smutných chvil Vietnamců v Česku jsou vystaveny v mázhausu plzeňské radnice.

Výstava Vietnam Stories.
Humanista. Na Staroměstské radnici představuje Štreit své fotografie z českých...

Žijí tu už ve třetí generaci a s jejich obchody a večerkami je bereme jako sousedy, které dobře známe. Co ale „Vietnamci od vedle“ dělají a jak žijí, když takzvaně „zavřou krám“? V soukromí a uvnitř své komunity, kde dodržují tradice a zvyky země svého původu? Přední dokumentární fotograf Jindřich Štreit téma nahlíží zblízka a empaticky, jak je u něj pravidlem. Svoji první výstavu měl už v roce 1967. Byla ve Vysokoškolském klubu v Olomouci a nesla název Člověk. Předjímala tak i budoucí linii Štreitovy tvorby. Zájem o člověka. Hledání krásy ve zdánlivé obyčejnosti.

 „Zachytit obyčejný život je nejtěžší a nejsložitější, ale také nejkrásnější a věčné,“ připomíná svoje krédo Štreit. K jeho sociálním tématům patřilo třeba bezdomovectví, domácí hospic nebo vězeňství. Dnes má na kontě přes tisíc výstav autorských a další řadu kolektivních. Ne vždy sklízel jen potlesk. V roce 1982 se jako jediný fotograf zúčastnil nepovolené expozice neoficiálních výtvarných umělců na tenisových kurtech v Praze, za což jej podle dvou tehdejších paragrafů - hanobení republiky a jejího představitele - čekala čtyřměsíční vazba, soud a trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. „Fotoaparát mi sebrali a vrátili až další rok, zabavené negativy dokonce až po listopadu 1989,“ ohlíží se.

Fotografický profil široké vietnamské diaspory vytvořil Jindřich Štreit pro Charitu v ČR v rámci evropského projektu MIND (Migration/Interconnectedness/Development). Partnerské organizace v jedenácti zemích napříč Evropou se jím snaží rozšířit povědomí o rozvojové spolupráci a o jejím propojení s migrací. Zaměřují se na boření předsudků a mýtů z různých úhlů pohledu. Štreit vstupoval celý jeden rok do vietnamských domovů a rodin, aby je nasnímal tak, jak je prakticky neznáme. A v mapování menšin dál pokračuje. Se Slezskou univerzitou v Opavě, kde působí jako pedagog, a Slezským zemským muzeem tamtéž už k tomu plánuje novou expozici. Nyní fotografuje polskou a řeckou menšinu.

Plzeňská výstava trvá do 27. srpna.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!