Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nechci lákat na sladkosti

Kultura

  7:58
PRAHA - Dvacetiletá šéfová rodinné firmy, takový je po několika minutách rozhovoru dojem ze zpěvačky, která 25. září koncertem v Brně zahájí halové turné po ČR.

Aneta Langerová foto: Sony BMG/Salim Issa

„To máte pravdu, ono to tak víceméně je,“ přitaká s úsměvem poznámce, že její starosti mívají majitelé středně velkých firem - ať už jde o personalistiku anebo další směřování podniku. „Je na mně závislých nějakých třicet lidí.“

Ze začátku se prý při výběru spolupracovníků řídila hlavně instinktem. „Do jisté míry se jím řídím dodnes, ale od té doby se v kapele prostřídalo hodně lidí, takže už poznám situaci, kdy je ta správná doba, že už to s někým není ono,“ vypráví Langerová, kterou v poslední době kreslí bulvární tisk jako komandující velitelku.

„Příručky, jak jednat s lidmi, jsme probírali ve škole, protože studuju obchodní akademii,“ odpovídá na dotaz, podle čeho se vlastně učí vycházet s muzikanty.

„Deset bodů, jak být oblíbeným a podobně... To jsem vůbec nemohla a trochu jsem protestovala.“

Nemám z toho trauma
Její druhé album Dotyk vyšlo letos v květnu. V té době už měla vítězka prvního kola české soutěže o SuperStar prodaných 126 tisíc kusů svého debutu Spousta andělů.

Dotyk je pokusem o autorskou výpověď, která Anetě na debutu chyběla. Druhé desce předcházelo tápání, během něhož se Langerová vydala na čtyři týdny za Martinem Kučajem, kytaristou žijícím v Torontu, a vyměnila podstatnou část své doprovodné kapely.

Nového alba prozatím prodalo 32 tisíc kusů, což je pouze zlomek úspěchu debutu, ale v tuzemských poměrech stále výjimečné číslo. Turné, jež má prodej Dotyku podpořit, počítá s halami, které by dnes účastníci SuperStar nenaplnili ani společnými silami.

Na konci české části se má turné 25. října zastavit v pražské T-Mobile Areně. „Určitě nechci lákat na speciální sladkosti, kterými bych se chtěla lidem vlichotit,“ říká o nadcházejících koncertech Aneta Langerová.

„Turné nabídne muziku, kterou pro sebe považuju za tu správnou a chtěla bych se o ni podělit. Podle toho jsme pak přemýšleli o videoprojekcích a světlech, ale v tom nevidím žádný bonus, spíš samozřejmost každého takového koncertu. Nemám z turné nijak zásadní strach. V jednu dobu byl zájem o moji osobu daleko vyšší než teď, ale nemám z toho žádné trauma.“

Celou hudební stránku má, jak říká, „hodně pod kontrolou“. „Každý tón, každý takt, vím, kde kdo co hraje.“ Hosty na podzimním turné budou americký DJ Sebastien Richards a britský bubeník Jon Bennett. Oba Langerové doporučil blízký spolupracovník Martin Ledvina, producent a kytarista známý z působení v Křesťanově Druhé trávě.

„Snila jsem o tom, že si zahraju s člověkem odjinud, kde je jiná kultura, jiný přístup k věcem... A ráda bych se někdy do zahraničí podívala se svojí muzikou, takže je to vlastně taková příprava na to, co možná jednou přijde.“

Dalšími hosty pak bude pražská kapela Roe-Deer, houslistka Anna Mlináriková, nevidomý Radim Vojtek, v Brně a v Praze pak zpěvačka Nathalie Nordnesová z Norska.

Autor: