Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nepřítelem hrdiny je klimatická změna. Tlak na televize a producenty se stupňuje

Kritici na seriálu oceňují vizuální zpracování. Seriál Expanze. Televize Syfy. foto: SYFY

Tlak na změnu přístupu lidí k životnímu prostředí sílí i v kultuře. Televize Sky TV se připojila k hlasům na sociálních sítích a volá k většímu zobrazení problematiky ve filmech, seriálech i pořadech pro děti. Hrdina nemusí rovnou bojovat s bouřemi a suchem. Může stačit, aby se choval ekologicky. Klimatická změna je výrazným tématem i v literatuře.
  5:00

Začal klima summit v Glasgow. Podle zastánců je klíčovým momentem pro lidstvo, kritici hovoří o ‚tlachárně‘

Hrdinové nemusí po vzoru antických hrdinů čelit jen rozmaru klimatickou změnou rozběsněných přírodních živlů, ale mohou svou povinnost k přírodě splnit i skromnějšími kroky - pro začátek stačí například řídit elektromobil, jíst veganskou stravu a nepoužívat k vaření palmový olej. 

Z velkých společností se k volání připojila evropská satelitní televize Sky TV. Ta dokonce najala tým specialistů, jenž má za úkol přijít s konkrétními návrhy na změnu. Televize je i jedním ze sponzorů právě probíhajícího světového summitu za klima Cop26. 

Ve skotském Glasgow se koná klimatická konference COP 26. Na snímku je americký...
Ve skotském Glasgow se koná klimatická konference COP 26. Na snímku je britský...

V rámci behaviorální strategie je možné, že diváci ochranou klimatu dosud „nepolíbení“, se budou na celou problematiku dívat jinak, když ji uvidí i ve svých oblíbených filmech a seriálech. Podle Sky TV je vhodné s tím začít už u dětí.  

Paradoxně právě Sky TV nemá „zameteno před vlastním prahem“, protože její výkonné ředitelce Daně Strongové je opakovaně vytýkána záliba létat po světě osobním tryskovým letadlem. 

Jedním z děl poslední doby, jež se točí okolo klimatické změny, je například seriál Expanze (The Expanse). Neustále zhoršování skleníkového efektu vede k tomu, že Arktida i Antarktida roztají a hladina světových oceánů se zvedne o více než dvacet metrů. Seriál televize SyFy skončil po třetí sérii, aby ho následně odkoupil a pod svá křídla vzal gigant Amazon. Letos se dočká své již šesté série. 

Mimochodem, v roce 2020 vznikla globální internetová televize Climate Change TV, jež celý den informuje své publikum jen a pouze o věcech spojených s klimatickou změnou. 

Se snahou donutit televize a producenty více se zabývat klimatickou změnou odstartovala vlastně již v roce 2014. Několik členů americké Demokratické strany (včetně kandidáta na prezidenta z roku 2016 Bernieho Sanderse) odeslalo otevřený dopis americkým televizím s prosbou většího věnování se klimatické krizi především v nedělních talk-show, které si pouští k obědu miliony Američanů. 

Přečti si, jak zemřeš

Klimatická změna je horkým tématem i v literatuře. Žánr cli-fi (zkratka pro klimatickou fikci), podžánru vědecké fantastiky, se zaměřuje hlavně na to, jak lidé škodí životnímu prostředí. K vzestupu tohoto žánru pomohla i mladá aktivistka Greta Thunbergová.

Za prvního zástupce tohoto žánru můžeme označit už francouzského spisovatele Julese Verna. V románu Zmatek nad zmatek (česky například nakladatelství Omega, 2016) z roku 1889 se těžaři snaží vychýlit výbušninami zemskou osu. To by pochopitelně mělo nedozírné klimatické následky. Jejich pokus se naštěstí nepovede, takže je lidstvo katastrofy ušetřeno.

Cli-fi jako podžánr pak existuje od roku 2013, kdy termín jako první použila moderátorka Angela Evanciová v rozhlasovém pořadu rádia NPR. Popsala jím knihu Odds Against Tomorrow (česky něco jako Argumenty proti zítřku) spisovatele Nathaniela Riche (česky nevyšla). Riche k napsání knihy inspiroval spoušť, kterou za sebou koncem roku 2012 zanechal hurikán Sandy. Podle vědců k Sandy přispělo i globální oteplování.

Globální oteplování způsobené emisemi oxidu uhličitého (CO2) je velmi častým, dost možná i nejčastějším tématem klimatické fikce. Žánr i díky mladé aktivistce Gretě Thunbergové, která na tento problém soustavně upozorňuje, zažívá ohromný nárůst v popularitě.

Alespoň částečně se cli-fi dotýkají i některá díla známých spisovatelů. Patří sem například i Solar Iana McEwana (česky Odeon, 2019) nebo Kniha zvláštních nových věcí od Michela Fabera (česky nakladatelství Zlín, 2016).

Některé díla zase klimatické změně odporují, ačkoliv i tak zaměřením patří do tohoto žánru. Nejznámějším příkladem je román Říše strachu spisovatele Michaela Crichtona (česky Knižní klub, 2006). Podle Crichtona je klimatická změna půdou pro bludy a „ekoterorismus“.

Má tedy cli-fi agitační funkci? Nepochybně ano. Stejně jako u každého jiného typu literatury platí, že čtenář si z něj odnese jen to, co sám chce. Pro odpůrce klimatické změny se jedná minimálně o poutavé náhledy do katastrofických scénářů.