Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Nestatutární poroty rozdaly na MFF ceny, čeští filmaři nezaujali

Kultura

  17:53
KARLOVY VARY - Šest nestatutárních porot 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dnes rozdalo své ceny. Na rozdíl od loňska, kdy byl mezi oceněnými film Karamazovi režiséra Petra Zelenky, letos čeští filmaři porotce nezaujali. Ocenění si odvážejí tvůrci z Irska, Argentiny, Dánska, Chorvatska, Srbska, Íránu, Ruska, Belgie, Kanady, USA a Jižní Koreje.

Cenu Nezávislá kamera udělovanou Českou televizí pro nejlepší film Fóra nezávislých obdržel irský snímek Eamon režisérky Margaret Corkeryové.

Líbilo se, jak precizně vykreslila portrét rodičů nezvládajících svou rodičovskou roli, vyjádřený vizuálními prostředky a uceleným stylistickým podáním. Stejná porota přidala zvláštní cenu argentinským režisérům Federiku Gotfridovi a Juanu Sasiaínovi za film La Tigra, Chaco. A to za procítěný příběh návratu domů, ve kterém vystupují talentovaní herci i neherci.

Cenu Europa Cinemas Label, kterou předává síť kin Europa Cinemas v Evropě a orientovanou na soutěžní sekci Na východ od Západu, získal dánský film Potlesk režiséra Martina Pietera Zandvlieta. Příběh vypráví o herečce, jejíž vztah s rodinou ničí alkohol. Porotci vyzdvihli rovněž výkon herečky Papriky Steenové v každé scéně. Právě v této sekci byl nasazen jediný český zástupce v soutěži na karlovarském festivalu, snímek El Paso režiséra a scenáristy Zdeňka Tyce. Porota Fipresci sdružující filmové kritiky a novináře ocenila letos na karlovarském festivalu snímek Bez konce režiséra Vinka Brešana, který vznikl v koprodukci Chorvatska a Srbska. Zaujal ji hořkosladký příběh vyprávějící o důsledcích války, válečných problémech, o smíření a odpuštění. Ocenila také přístup režiséra, který neodsuzuje, ale snaží se dosáhnout vzájemného porozumění.

Ekumenická porota vybrala jako nejlepší film Dvacet, který natočil íránský režisér Abdolrezá Kahani. Podle porotců je to zajímavý snímek ze současnosti, který pozoruhodným způsobem zobrazuje kulturu a každodenní realitu Íránu. Ženy, ať už manželky nebo matky, jsou ve filmu vykresleny s laskavostí a velkou životní silou.

Hned několik cen rozdala porota Mezinárodní federace filmových klubů FICC.

Hlavní cenu Dona Quijota získal snímek Anděl u moře, natočený ve spolupráci belgických a kanadských filmařů a režírovaný Frédérikem Dumontem. Cenu získal za dobře zobrazené psychologické drama bez závislosti na konvenčním způsobu vyprávění příběhu.

Zvláštní uznání FICC patří ruskému filmu Vlček režiséra Vasilije Sigareva za temné a skličující drama vztahu mezi matkou a dcerou. Snímek Duše Paula Giamattiho (USA) režisérky Sophie Barthesové zaujal svým metafyzickým pojetím a silnou zápletkou.

Porota sítě provozovatelů asijských kin Netpac ocenila snímek Trosky, který natočil jihokorejský režisér Jang Ik-čune. Podle poroty je film provokativní, brutální, ale zároveň emotivní a něžný příběh plný energie, který strhujícím způsobem zobrazuje domácí násilí.

Autor: