Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Nick Cave ukazuje, k čemu je užitečný pytlík na zvratky

Kultura

  15:00
Nick Cave už dávno přesáhl pozici kultovního zpěváka. Letos 26. října hodlá pokořit největší halu v Česku, pražskou O2 arenu. Povědomí o něm aktuálně posiluje české vydání jeho poslední knihy a také kompilace nejlepších nahrávek.

Nick Cave foto: Kerry BrownMAFRA

Kniha Nicka Cavea z roku 2015 nese v originále název The Sick Bag Song. Překladatel Bob Hýsek dal vydání pro nakladatelství Argo v podstatě doslovnou, ale vlastně mnohem expresivněji znějící podobu Píseň z pytlíku na zvratky.

Cave tvrdí, že kniha, jakýsi umělecký cestovní deník z turné po severoamerickém kontinentu v roce 2014, vznikala tak, že si psal, co mu táhlo hlavou, právě na sáčky určené pro případ nevolnosti v letadlech. Ve svých postřezích ostatně komentuje, jakou podobu mají u různých leteckých společností, takže toto tvrzení působí autenticky, byť v něm nepochybně kus spisovatelské licence bude.

Pro Caveovo psaní na pomezí čistě vyprávěcí prózy, básní v próze a ryzí poezie je samozřejmě typický stejný výraz, který známe z textů jeho písní, v tomto ohledu se autor rozdvojit nemůže.

Nick Cave

V kapitolách, pojmenovaných po zastávkách turné, nejen vypráví prožité příběhy na cestě rockové kapely (před dvaceti třiceti lety by asi byly daleko drsnější, červenou linií postaršího rockera je zde telefonování manželce), ale se svým potemnělým viděním se také nechává unášet vizemi, jež by byly pastvou pro psychoanalytika.

Nezapomíná ani na (sebe)ironii a humor, rys, jenž u jeho tvorby bývá přehlížen. Ve chvílích, kdy se označí za „božstvo“ anebo vypráví, jak si přibarvuje své ikonické havraní vlasy, z textu cítíme úsměv, schovaný za oblakem kouře z neodmyslitelné cigarety.

To nejlepší

Dobrým „soundtrackem“ ke čtení Caveovy knihy může být nová kompilace jeho starších písní, nazvaná Lovely Creatures. Vyšla v několika podobách. Základní je dvojCD s 21 písněmi, jež v podstatě rozšiřuje původní „bestofku“ z roku 1998 o ukázky z pozdějších alb.

Podstatně rozšířená verze na trojCD přináší i skladby možná ne tak slavné, jichž si však jejich autor obzvláště váží; součástí tohoto vydání je i DVD s raritními živými záznamy a částmi rozhovorů s protagonistou. Exkluzivní sběratelské vydání přidává ještě knihu o 256 stranách.

Autor:
Témata: Nick Cave, Česko, Argo

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!