Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Nobelovu cenu za literaturu získala Louise Glücková, některé sbírky americké básnířky vyšly i v češtině

Kultura

  13:25aktualizováno  13:35
Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za literaturu získala sedmasedmdesátiletá americká básnířka Louise Glücková. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámila Švédská akademie. V češtině například vyšly její sbírky Divoký kosatec a Noc věrnosti a ctnosti.

Nobelovu cenu za literaturu v letošním roce získala americká básnířka Louise Glücková. foto: ČTK

Švédská akademie Američanku ocenila za její „nezaměnitelný poetický hlas, který svou prostou krásou mění existenci jedince v existenci univerzální“.

Nobelovu cenu za lékařství dostali objevitelé viru způsobujícího žloutenku typu C

Za sbírku veršů Divoký kosatec Glücková v USA obdržela již v roce 1993 Pulitzerovu cenu. Dějištěm je autorčina vlastní zahrada, v níž se prolínají a doplňují tři hlasy: hlas lidské postavy, hlas rostlin a hlas Boha. Kniha nazvaná Noc věrnosti a ctnosti pak odráží především stárnutí.

Nobelova cena za literaturu má obvykle každý rok jen jednoho laureáta. Výjimkou byl loňský ročník, kdy Švédská akademie vyhlásila současně držitele za roky 2018 a 2019. Cena totiž nebyla v roce 2018 udělena kvůli sexuálnímu skandálu, který otřásl Švédskou akademií.

Nobelovku za chemii dostaly biochemičky za úpravu genetické informace. Na objevu se podílel i český vědec

Kvůli koronaviru se letos předání Nobelových cen uskuteční bez osobní účasti laureátů. Ceremoniál se každoročně koná 10. prosince, v den výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. S oceněním se letos pojí odměna deset milionů švédských korun (25,9 milionu korun), což je o milion švédských korun více než loni.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...