Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nová verze Hellboye přidala na humoru i násilí. Pekelník se představuje v první ukázce

Kultura

  11:45
PRAHA/PEKLO - Drsňák s kamennou pěstí, který střílí hlášky i náboje ze svého obrovského revolveru se stejnou přesností - takový je Hellboy. Rona Perlmana vystřídal v roli rudého hrdiny David Harbour známý ze seriálu Stranger Things. Snímek zamíří do českých kin 11. dubna.

David Harbour jako Hellboy. Snímek Hellboy (2019). Režie: Neil Marshall. foto: Dark Horse Entertainment

Středověká čarodějka Nimue, Krvavá královna (Mila Jovovichová) se vynoří z propasti času a plánuje povolat pekelné legie ke zničení světa. Postavit se jí může jedině také výtvor samotného pekla - Hellboy. Tomu však (ačkoliv to na rovinu nikdy nepřizná) leží osud lidstva na srdci.

Hellboyovi propůjčil svou podobu herec David Habrour, kterého seriáloví fanoušci můžou znát hlavně jako Jima Hoppera z oblíbených Stranger Things. Mihl se ale například i v bondovce Quantum of Solace nebo akčním Equalizerovi s Dezelem Washingtonem v hlavní roli. 

Do režisérského křesla usedl britský režisér Neil Marshall (Soudný den, Pád do tmy). Na otázku, co od restartu série čekat, odpověděl scenárista Andrew Cosby s tím, že snímek bude rozhodně temnější a násilnější verzí Hellboyovy legendy. „Neil (Marshall) k tomu od začátku přistupoval s tím, že chce balancovat na hraně hororu a komiksového filmu,“ dodal. 

Kromě Jovovichové a Harboura se diváci dále mohou těšit na Iana McShanea (Američtí Bohové). Sashu Laneovou (American Honey), Daniela Dae Kima (Ztraceni, Jeskyně). Právě poslední jmenovaný nahradil nahradil v roli herce Eda Skreina poté, co byli filmaři nařčeni z toho, že obsazují bílé herce do rolí jiných barev pleti. Pro tuto praktiku se vžil pojem whitewashing. Ben Daimio, postava, kterou měl Skrein hrát, je i v komiksové předloze asijského původu.

Původní filmový Hellboy

V roce 2004 spatřil světlo světa snímek Hellboy. V něm si pekelníka zahrál hollywoodský herec Ron Perlman a hlavního padoucha, temného mága Rasputina, český herec Karel Roden. Do režisérského křesla usedl oceňovaný Guillermo del Toro, který později získal Oscara za svou Tvář vody (2017).  Snímek se v roce 2008 dočkal druhého dílu s podtitulem Zlatá armáda. Oba filmy sázely spíše na atmosféru a akční podívanou ozvláštněnou mýty a noirovým stylem.

Nový Hellboy by měl být úplně jiný. Pekelníkova legenda se začíná psát od začátku.

Film Hellboy II se měl původně natáčet u nás. Nakonce ale projekt kvůli investičním pobídkám vznikl v Maďarsku.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!