Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Noví Avengers boří v kinech rekordy. Film vydělal už přes 1,2 miliardy dolarů

Kultura

  14:32
Komiksový hit Avengers: Endgame, kterým vyvrcholilo deset let filmového univerza Marvelu (MCU), láme už pět dní po své premiéře rekordy. Už nyní je osmnáctým nejvýdělečnějším filmem v historii a to je teprve na začátku promítacího cyklu. Svého předchůdce, Avengers: Infinity War, za stejnou dobu v kinech překonal dvakrát.

Chris Hemsworth jako Thor ve filmu Avengers: Endgame (2019). Režie: Anthony Russo a Joe Russo. foto: MARVEL

Nejmocnější superhrdinský tým současnosti si z kin po pěti dnech (opening week) odnesl celosvětově okolo 1,2 miliardy dolarů. Jeho předchůdce, snímek Avengers: Infinity War (2018) si za stejné období vydělal „jen“ 640 milionů. Už předchozí Avengers však bořili rekordy v návštěvnosti a nastavili laťku komiksovým filmům.

Robert Downey Jr. v roli Iron Mana.
Endgame je finální epizoda z celkem dvaadvaceti filmů.

To v podstatě znamená, že Avengers: Endgame jsou již teď milníkem, protože žádnému jinému filmu se v premiérovém týdnu nepodařilo překonat hranici jedné miliardy dolarů. Jen v Americe si superhrdinové sáhli na 350 milionů dolarů, což je nejúspěšnější start v kinech v Americké historii vůbec. Zbytek impozantní částky nasbírali Avengers ve zbytku světa. To včetně mocného čínského filmového trhu, který je pro hollywoodské filmy v poslední době významným odbytištěm.

V kinech sto let tráva neporoste

‚Brečel jsem pětkrát až šestkrát.‘ Noví Avengers jsou podle prvních reakcí filmovým milníkem

Podle serveru Deadline tak noví Avengers překonali rekordy návštěvnosti v prvním týdnu v neuvěřitelných 42 zemích. Česká republika není výjimkou. Snímek je po pouhých pěti dnech osmnáctým nejvýdělečnějším filmem všech dob. Má potenciál porazit dosavadní rekordmany - Avatara (2009), Titanic (1997) a Star Wars: Poslední z Jediů (2015). Je otázkou, zda se mu bude dařit natolik, že v tuzemských kinech předežene i dosavadního českého rekordmana, snímek Bohemian Rhapsody (2018).

Lehce katastrofické předpovědi komiksových skeptiků o tom, že se diváci po celém světě již komiksových filmů přejedli, se nenaplnily. Dokázala to i březnová Captain Marvel, která i přes poněkud vlažné recenze dosáhla v kinech na 1,1 miliardy dolarů. To vše při relativně skromném rozpočtu, který se udává mezi 150 až 175 miliony dolarů. Společnost Disney si je dobře vědoma, jaký poklad v Marvelu má.

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...