Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Nový Tarantino: Rarita, nikoli kvalita

Kultura

  9:17
PRAHA - Hezké holky, solidní soundtrack, jedna honička, jedna bouračka a presovaná nuda - takový je Tarantinův film Auto zabiják.

Cit pro casting Quentin Tarantino neztratil. Pro roli perverzního hlavního hrdiny si vybral Kurta Russella. foto: Reprofoto

Quentin Tarantino spolu s Robertem Rodriguezem natočili projekt, který měl evokovat snímky promítané v tzv. grindhousech - tedy poněkud zaplivaných kinech, v nichž se často nonstop uváděly filmy nevalné kvality. Spojoval je nízký rozpočet a pokleslé téma.

Odborníci by teď přišli s poznámkou, že generalizovat program grindhousů na béčkové filmy je zavádějící. My se spokojíme s tím, že správný grindhouseový program je hodně krvavý, násilnický, často plný sexu či zombies.

Jeden z pramenů uvádí, že termín grindhouse odkazuje k technické kvalitě filmů, které se dávaly do oběhu pouze v několika kopiích a promítaly se stále dokola, tudíž byly poněkud „grind“, tedy obroušené. Oba režiséři mají s časem stráveným v grindhousech evidentně spojeno hodně intenzivních zážitků, takže si natočili vlastní dvojprogram, který jejich kolegové stylově doplnili o několik upoutávek na fiktivní filmy.

HODNOCENÍ LN **

Auto zabiják (Grindhouse: Death Proof)
USA 2007
Scénář, kamera, režie: Quentin Tarantino
Hrají: Kurt Russell, Sydney Poitierová, Rosario Dawsonová, Vanessa Ferlitoová, Zoë Bellová, Quentin Tarantino, Eli Roth a další
Distribuce v ČR: Palace Pictures
Premiéra: 5. 7. 2007

Celek měl budit dojem, jako když se člověk propadne v čase o pár desítek let, sedí v nějakém smradlavém zapadlém kině v Los Angeles a dívá se na hodně poškrábanou a zmuchlanou kopii nějaké ptákoviny o holkách, které vraždí šílený kaskadér, pak si skoukne nějakou tu upoutávku a následuje další vydatný kousek, v němž pobíhají oživlé mrtvoly.

Záměr to byl jistě originální, což stvrdil i zájem diváků. Ukázalo se, že podobných bláznů, jako je Tarantino a Rodriguez, je jen pár. Do kina na tříhodinovou taškařici přišli jen ti nejvěrnější, a o nějakém komerčním úspěchu tedy rozhodně nemůže být řeč.

Záměrně pitomý Tarantino
I proto se producenti rozhodli odbavit projekt Grindhouse mimo USA jako dva samostatné filmy, s tím, že neamerické publikum nemá s grindhouseovou produkcí zkušenost. Ruku na srdce, dnes už ji nemá ani to americké. Ve skutečnosti jde o pokus vytřískat z neúspěšného projektu, co se dá. Což se prezentuje jako „jedinečná možnost“ vidět oba filmy samostatně v nesestříhané podobě (Rodriguezova Planeta Teror nás čeká 23. 8.).

Auto zabiják.Holky pozor, jedu.Jenže i ony chybějící pasáže byly součástí „grindhouse dramaturgie“, ošoupaným filmovým kopiím často chyběl nějaký ten díl, takže film tu a tam výrazně poskočil v ději. Toho jsme v případě dvouhodinového Auta zabiják ušetřeni a Tarantinův záměrně pitomý příběh dostaneme celý od začátku až do konce.

Trojice děvčat si vyrazí na oslavu narozenin jedné z nich, dvacet minut jedou v autě a vedou hodně holčičí řeči. Dorazí do hospody, kde si dají pár panáků, pustí si muziku a zase vedou holčičí řeči. Jsou tam i kluci (třeba Tarantinův „žák“ Eli Roth) a ti vedou pro změnu klučičí řeči. Celé to z odstupu pozoruje zjizvený kaskadér Mike (Kurt Russell), kterého děvčata přehlížejí jako krajinu. Když se náležitě vykecají a statečně se nenechají sbalit, hodlají pokračovat v jízdě jinde.

A teď přichází Mikeova chvíle: čelní náraz v plné rychlosti, kusy těl létají vzduchem a šílený Mike se usmívá. V krátkém nemocničním intermezzu se na scéně objeví starý a mladý šerif, jejich dialog připomene někdejší Tarantinův smysl pro humor. Vzápětí se ale vrátí k samoúčelné manýře a naservíruje nám totéž, co před chvílí, jen v bleděmodrém: tentokrát čtyři holky vedou holčičí řeči a zpovzdálí je pozoruje zjizvený Mike. Ten ovšem netuší, že tentokrát má co dělat se všehoschopnými kaskadérkami...

Jedna bouračka, jedna vcelku efektní honička v autech, spousta hezkých holek fetišisticky nasnímaných zprava, zleva, zepředu, zezadu a tuny banálních dialogů... Nic víc. Tarantino si dal práci, aby film poškrábal, zmuchlal a sestříhal tak, aby vypadal hodně „jetě“ a zpřetrhaně.

Jako součást hry je to možná sympatické, proč jsou ale celé patnáctiminutové sekvence naprosto čisté, ví bůh. Solidní soundtrack, pár hezkých záběrů a odkazů pro úzce zaměřené cinefily ovšem tuhle presovanou nudu nijak nevylepší. Filmy promítané v grindhousech byly raritní, nikoli kvalitní, a není sebemenší důvod, proč by to dnes mělo být jinak.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!