Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Novým ředitelem Národní knihovny bude od května Tomáš Foltýn, funkce se ujme v květnu

Novým generálním ředitelem Národní knihovny bude Tomáš Foltýn (na snímku z 2. února 2021), funkce se ujme v květnu. foto: ČTK

PRAHA - Novým generálním ředitelem Národní knihovny bude Tomáš Foltýn, funkce se ujme v květnu. Informovala o tom mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Foltýn dosud v knihovně zastával funkci ředitele Odboru správy fondů. V konkurzu, jehož se účastnilo pět zájemců, ho vybral ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který loni v červenci odvolal bývalého ředitele NK Martina Kocandu kvůli údajně netransparentním zakázkám na IT projekty.
  10:58aktualizováno  11:45

Poté jmenoval dočasným ředitelem NK Víta Richtera, který knihovnu povede do konce dubna. Z pěti zájemců do druhého kola konkurzu postoupila ještě ředitelka Knihovny Filozofické fakulty UK Klára Rösslerová. Zaorálek se rozhodl na základě jejich koncepcí, pohovoru s komisí a výsledků manažersko-psychologického testu.

Poté jmenoval dočasným ředitelem knihovny Víta Richtera, který knihovnu povede ještě do konce dubna. „Během následujících tří měsíců dokončí Tomáš Foltýn vědecký projekt, který v současné době v NK vede a zároveň se bude připravovat na svou novou roli, které se ujme v květnu tohoto roku,“ uvedlo ve středu ministerstvo.

Odvolaný šéf Národní knihovny projekt e-knihovny ukončil sám. Čelím výhrůžkám z různých skupin, řekl

„Jsem rád, že Národní knihovnu po letech povede knihovník - odborník, který ji zná jako málokdo a má tak jasnou představu, kam a jak tuto důležitou státní instituci posunout, zmodernizovat. Nechybí mu ani manažerské zkušenosti, protože v NK řídil velký a důležitý odbor, a zároveň se podílel a vedl za Národní knihovnu řadu mezinárodních výzkumných projektů,“ uvedl ministr Lubomír Zaorálek.

I po dokončení rekonstrukce se bude Klementinum potýkat s problémy. 80 - 90...
Náročné opravy by měly skončit v roce 2020. Třetí etapy oprav zahrnou více jak...

Před Kocandou vedl knihovnu Petr Kroupa, který byl odborností památkář. Bývalý vězeňský kaplan a člen vedení Českobratrské církve evangelické Kocanda nejvýznamnější knihovnu v zemi řídil od roku 2017, kdy ho jmenoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Kocandovo jmenování vyvolalo protesty odborářů, podle nichž neměl nový ředitel náležité odborné zkušenosti. S Kocandou do knihovny přišli i další lidé z vězeňské služby.

Zaorálek ho odvolal z funkce kvůli nesrovnalostem v projektu e-knihovna, které prověřovala policie a Bezpečnostní informační služba. V projektu šlo o dotaci evropských fondů za 144 miliony korun. Dlouhodobě Zaorálkovi vadil i pomalý postup další fáze rekonstrukce Klementina, které je sídlem NK. Kocanda uvedl, že sporný projekt e-knihovny sám ukončil. Hlavní jeho ideou měla být integrace databází, digitálních knihoven a dalších informačních zdrojů knihoven pomocí jednoduchého rozhraní.

Dlouholetý pracovník NK Richter, který Kocandu dočasně nahradil, uvedl, že projekt e-knihovny byl připraven mimo knihovnickou část instituce. „Snažili jsme se zjistit, co obsahuje, na co tam jsou určené peníze. To jsme se nikdy nedozvěděli, projekt byl prostě podán. V řadě případů to duplikovalo to, co dnes knihovna provozuje, v některých případech ta integrace neměla ani smysl,“ řekl již dříve ČTK. Je podle něj škoda, že knihovna přichází o dotaci 144 miliony korun, protože by potřebovala velké investice do informačních technologií.

Tomáš Foltýn vystudoval obor kulturní dějiny na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice. Od roku 2007 pracuje v NK. Působil jako projektový manažer v oddělení digitalizace, jako vedoucí oddělení tvorby a správy metadat, od února 2012 byl vedoucí oddělení strategického plánování digitalizace knihovních fondů. V lednu 2013 byl jmenován ředitelem odboru správy fondů.

Podílí se na řešení národních a mezinárodních výzkumných projektů, je odborným garantem dotačního programu VISK 7, členem Ústřední knihovnické rady ČR a mezinárodních oborových uskupení. Dlouhodobě se věnuje správě, ochraně a trvalému uchování novodobých knihovních dokumentů včetně digitálních dat.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...