Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

O Grammy bude bojovat i dirigent Jiří Bělohlávek

Kultura

  11:30
LOS ANGELES - Mezi nominovanými na prestižní americké hudební ceny figuruje i český dirigent Jiří Bělohlávek, který se uchází o ocenění v kategorii nejlepší nahrávky orchestru.

Dirigent Jiří Bělohlávek foto: archiv LN - Hynek Glos

Šéfdirigent Symfonického orchestru BBC Jiří Bělohlávek byl na Grammy nominován za odehrání šesté symfonie od Bohuslava Martinů. Po šesti letech tak znovu soutěží o cenu v podobě zlatého gramofonu. V roce 2005 byl nominován za nahrávku třetí a čtvrté symfonie Bohuslava Martinů, kterou pořídil s Českou filharmonií.

Z Československa či České republiky bylo v minulosti nominováno několik převážně klasických hudebníků. Kromě Bělohlávka to byl například v roce 2008 dirigent Adam Klemens, který s filharmonickým orchestrem nahrál hudbu pro desku amerického saxofonisty Franka Macchia.

V roce 2006 se na seznamu finalistů objevilo jméno Magdaleny Kožené. Ta nazpívala spolu s Reinhardem Goebelem a Musikou Antiquou Köln album Lamento, které bylo nominováno v kategorii producent roku v klasické hudbě.

Nejúspěšnějším účastníkem nominačního večera pro únorové rozdělování hudebních cen se stal americký rapper, zpěvák, producent a herec Kanye West. Získal sedm nominací, zatímco favorizovaná britská zpěvačka Adele šest, stejně jako americký písničkář Bruno Mars a rocková skupina Foo Fighters.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč