Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Občas ještě hraju na ulici v Berlíně, říká zpěvák Justin Lavash

Kultura

  6:00
V Česku žijící britský kytarista a zpěvák vydává po třech letech nové album. Zpívá na něm o přátelství, lásce i svém životě. Album s názvem Changing of Tides vychází tři roky od předchozí desky 25years také natočené v Praze.

Justin Lavash. foto: Jiří Starha

Zatímco většina krajanů britského hudebníka Justina Lavashe v Praze během dovolené provozuje muziku hraním v ulicích, osmačtyřicetiletý londýnský rodák žije v metropoli již deset let a vydává v České republice desky. „Jsem přece jenom starší než ti kluci, ale taky ještě občas hraju na ulici v Berlíně. V Čechám mám sólové koncerty i vystoupení s muzikanty, jako jsou David Landštof a Josef Štěpánek, nebo hostuju u Lenky Dusilové,“ řekl ČTK Lavash.

Justin Lavash: Changing of Tides

Na albu se kromě producenta Iana Keloskyho podílel bubeník David Landštof a kytarista Josef Štěpánek, řada hudebníků se objevila jako hosté, například Lenka Dusilová, trombonista Štěpán Janoušek nebo pianistka Beata Hlavenková. „Na albu je dost hostů, jsou to lidé, s kterými jsem pracoval a cítím se při hraní s nimi dobře. Landštof je fantastický bubeník, jsem přesvědčen, že jeden z nejlepších u nás, jeho výkon a inteligence ve studiu byly výjimečné. Beata je velmi lyrickou pianistkou, zároveň je v její hře něco velmi silného, ve svém přístupu je až avantgardní. S Lenkou je vždy potěšením pracovat, má perfektní hlas. Štěpán Janoušek patří k nejtalentovanějším mladým hráčům v této republice, mělo by se o něm více mluvit.“

„Nahrávka je plná blues, jazzu, funky a zajímavých písniček o přátelství, lásce a trochu o mém životě,“ uvedl Lavash. Na albu vedle různých hostů najdeme v písni Keep Pushing Forward i amerického zpěváka Dana Reeda ze slavné skupiny Dan Reed Network, která v devadesátých letech hrála jako předkapela s Rolling Stones nebo Bon Jovi. „Dan je kamarád, který v současné době také žije v Praze. Předtím pobýval v Izraeli, Anglii i Francii,“ řekl Lavash.

Křest alba proběhne v pražském NoDu

Album Changing of Tides Lavash pokřtí 26. května s mnoha hosty, například pianistkou Beatou Hlavenkovou, v pražském Experimentálním prostoru NoD. V plánu jsou pak koncerty v triu s bubeníkem Landštofem a kytaristou Štěpánkem.

Před příjezdem do České republiky žil Lavash několik let ve Francii, takže vedle své rodné řeči ovládá také francouzštinu a slušně se domluví i česky. „Ale francouzština mi jde lépe. Česká gramatika je pro mě opravdu těžká, proto se ji učím s lektorkou,“ řekl Lavash s tím, že chce v České republice žít dlouhodobě. Už proto, že jeho manželka je Češka. „Chtěl bych trochu cestovat, ale ne na dlouhou dobu. Můj život je tady, v Praze.“ Lavashovi se prý líbí atmosféra v Praze, má zde mezi muzikanty mnoho kamarádů a může dělat hudbu, kterou má rád. „Praha je skvělá, protože je to multikulturní město, v němž není těžké žít jako cizinec. Navíc je krásná a má na rozdíl od takového Londýna daleko lepší veřejnou dopravu,“ podotkl.

 

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...