Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Objektivem zachytil lásku k horám. 100 let od narození Viléma Heckela připomene unikátní výstava

Kultura

  6:00
PLZEŇ - K příležitosti nedožitých sta let uspořádá Západočeské muzeum v Plzni rozsáhlou výstavu fotek místního rodáka Viléma Heckela. Mezi nejvýznamnější české fotografy se Heckel zapsal hlavně svými dechberoucími snímky z horolezeckých expedic. Úspěšně fotil také krajinu nebo techniku.

Zde ho 31. května zavalila lavina kamenů a bahna způsobená zemětřesením. (Zdolávání ledové stěny. Ukázka z výstavy Vilém Heckel 100, kterou uvede Západočeské muzeum v Plzni.) foto: Vilém Heckel archiv / Západočeské muzeum v Plzni

fotograf Vilém Heckel. Ukázka z výstavy Vilém Heckel 100, kterou uvede...
Balvan na ledu. Ukázka z výstavy Vilém Heckel 100, kterou uvede Západočeské...

Vilém Heckel se narodil v Plzni v roce 1918. Jeho otec Alois byl jeřábníkem ve Škodově závodu. Alois Heckel často cestoval a byl amatérským fotografem, takže oba tyto své koníčky přenesl i na syna. Vilém pak v roce 1936 přímo v Plzni vystudoval portrétní fotografii. Pracoval v menších ateliérech a svoje oko fotografa propůjčil i reklamní fotografii - zde jsou výrazné práce pro plzeňský Škodův závod (další věc, ve které se „potatil“), Československou obchodní komoru a Zbrojovku Brno. V roce 1949 byl přijat do fotografické sekce Svazu československých výtvarných umělců

K cestování ho to ale táhlo čím dál tím víc. Proto se Heckel od roku 1953 zúčastňoval horolezeckých expedic. Pravidelně jezdil na Kavkaz. Účastnil se také vůbec první československé výpravy do afgánského pohoří Hindúkuš.  Mimořádný talent, jasný cíl, láska k přírodě, pracovitost a fyzická kondice - díky tomu všemu se Heckelovi podařilo zařadit se mezi nejuznávanější fotografy hor a krajiny. 

Huascarán 1970: prokletá expedice si vzala životy všech 15 Čechoslováků. Smetla je lavina

Právě láska k horám ale stála Viléma Heckela život. V květnu roku 1970 vyrazil na expedici do peruánského pohoří Cordillera Blanca. Zde ho 31. května zavalila lavina kamenů a bahna způsobená zemětřesením. Neštěstí si vyžádalo život všech 15 členů československé expedice.

Výstava Západočeského muzea v Plzni bude mít několik rovin. Hlavní linii budou tvořit fotografie Viléma Heckela ze všech oblastí jeho tvorby, které byly vybrány z početného archivu, v němž je systematicky uloženo přes 60 000 negativů. Díky rozsáhlému výzkumu a spolupráci s celou rodinou Heckelových, v čele s jeho dcerou Helenou, budou mít návštěvníci možnost sledovat životní cestu Viléma Heckela prostřednictvím rodinných fotografií a prohlédnout si mnoho jeho osobních věcí, včetně fotoaparátů, horolezeckého náčiní, vybavení fotokomory nebo například hudebních nástrojů. Díky spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje budou vystaveny téměř všechny Heckelovy publikace. K dispozici bude i katalog výstavy a plakáty.

Vilém Heckel - 100

Západočeské muzeum v Plzni

4. října  - 27. ledna 2019

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie