Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ohořelá a s vyraženými skly. Tramvaj na natáčení Gray Mana filmaři ‚slepili‘ z kusů po dopravních haváriích

Tramvaj použitá při natáčení akčního filmu The Gray Man. foto: TWITTER PID

PRAHA - V uplynulých týdnech mohli Pražané a turisté v ulicích Prahy spatřit tramvaj, kterou filmový štáb netflixovského špionážního dramatu The Gray Man rozhodně nešetřil.
  16:15

Vůz pohybující se po Palachově náměstí, před Veletržním palácem nebo na Náměstí republiky vykazoval jasné symptomy akčního filmu - byl zmačkaný, měl vyražená okna a ohořelý předek. 

Fiktivní filmová linka s číslem 11 a konečnou stanicí Vozovna Bohnice (skutečná „jedenáctka“ jezdí mezi Spořilovem a Spojovací) vznikla pro filmařské potřeby z kusů tramvají 14T, které byly poškozeny při dopravních nehodách.

„Tramvaj byla poskládaná z článků z tramvají, které byly vyřazeny po velkých dopravních nehodách. Filmaři si je přizpůsobili,“ uvedla pro Lidovky.cz mluvčí Dopravního podniku Praha Aneta Řehková. 

Díky filmařskému přizpůsobení tak tramvaj na natáčení má například uříznutou zadní část nebo jí zcela chybí spojení s trolejemi. To je skvěle vidět v následujícím videu:

The Gray Man

Kusy tramvaje si filmaři pouze pronajali. „Články tramvaje byly zapůjčené pro film za úplatu a po skončení filmování budou vráceny zpět Dopravnímu podniku,“ dodala Řehková. Filmaři mají v Praze natáčet do 20. července.

Tramvaj Škoda 14T začal dopravní podnik používat v Praze od roku 2006. Bývá často označována za Porsche, protože se tato firma známá luxusními výrobky podílela na jejím designu. Jako první z tramvají byla také od začátku řešena jako částečně nízkopodlažní. Po Praze jezdí 60 souprav 14T, cena jedné je 57 milionů korun. 

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč