Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Originální internetová soutěž. Kurátoři se na internetu hádají o nejděsivějších exponátech muzeí

Paruka z hrobu Římanky. 3. nebo 4. století. foto: YORKSHIRE MUSEUM

LODNÝN - Když jsou nyní muzea zavřená, musí se jejich kurátoři zabavit jinak. Britské Yorkshire museum na svém Twitteru vyhlásilo internetovou soutěž o nejděsivější kus ve sbírce. Soutěž žije na sociálních sítích pod hashtagem #CURATORBATTLE.
  16:30

Co takhle příšerná vodní víla či amulet vytvořený z utrhaných lidských prstů? To jsou jen některé z exponátů „přihlášených“ do internetového souboje muzejních kurátorů. Zde je výběr toho nejlepšího.

Do kategorie nejděsivějších exponátů například kanadské PEI muzeum přihlásilo více než 150 let starou vycpanou dětskou hračku čehosi, co vzdáleně připomíná psa. To vše na kolečkách. Artefakt byl údajně nalezený ve zdech starého sídla a možná je prokletý.

Pitt Riversovo muzeum v anglickém městě Oxford zase zveřejnilo uschlé ovčí srdce se zaraženými hřebíky a nýty. Výsledný produkt se měl nosit na krku jako ochrana před zlými zaříkávadly. 

Muzeum ve městě York zase přišlo s fascinující sbírkou figurek vytvořených z krabích klepet. Umění v tom pravém slova smyslu. 

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.