Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Oscara získal film Crash

Kultura

  7:24
LOS ANGELES - Film Crash se stal překvapivým vítězem v kategorii pro nejlepší film při udílení prestižních Oscarů. Snímek o rasismu předčil favorizovaný film Zkrocená hora.

Producentům snímku Crash, Paulu Haggisovi, vpravo, a Cathy Schulmanové předal cenu za nejlepší film Jack Nicholson. foto: ČTK

Crash zářící plejádou hvězd současného Hollywoodu vypovídá o osudech lidí během 36 hodin kulturního a rasového napětí v Los Angeles. Upřímný údiv nad jeho vítězstvím byl patrný i na herci Jacku Nicholsonovi, který nejvyšší ocenění americké filmové akademie vyhlašoval.

Ačkoli Zkrocená hora, která líčí milostný vztah mezi dvěma kovboji, v kategorii nejlepší film nakonec nezabodovala, do značné míry poznamenala celý předávací ceremoniál. Její téma vneslo do tradičně okázalé slavnosti uvolněnou atmosféru i jemný vtip, který decentně rozdával osvědčený televizní komik Jon Stewart.

Televize ABC, jež večer přenášela, spolu s akademií letos zvolila zábavnější formu ceremoniálu, aby obnovila klesající zájem diváků. Většina snímků nominovaných na nejlepší film tentokrát slavila úspěchy spíš u kritiků a filmových nadšenců než u široké veřejnosti, což se podepsalo i na jejich menších výnosech v pokladnách kin.

Filmy s tématikou homosexualita slavily úspěch
Otevřeně homosexuální námět Zkrocené hory využili pořadatelé hned v úvodu večera, kdy v krátkém sestřihu představili průvodce předcházejícími ročníky. Billy Crystal a Chris Rock se v něm ukázali v exteriéru Zkrocené hory, jak rozpačitě vykukují ze stanu a dvojznačně se omlouvají, že tentokrát nemají čas. Stewart se pak na plátně objevil v posteli s hollywoodským krasavcem Georgem Clooneym, jak se dohadují o tom, zda uvádění 78. ročníku Oscarů je či není sen.

Homosexuální námět zazněl i ve filmu Capote o novináři a spisovateli Trumanu Capotovi, za jehož ztvárnění si Philip Seymour Hoffman odnesl Oscara za nejlepší mužský herecký výkon. "Capote ukázal Americe, že ne všichni homosexuálové jsou mužní kovbojové - skutečně mezi nimi jsou i zdegenerovaní newyorští intelektuálové," řekl z pódia žertem Stewart.

Clooney, jenž přebíral Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší mužské roli, který předvedl ve filmu Syrania, poukázal na to, že Hollywood byl vždy při prolamování různých tabu vpředu. Zmínil například nemoc AIDS, o níž vznikaly filmy v době, kdy se ještě považovala jen za onemocnění homosexuálů. Nepřímo se ale dotkl i politických a společenských problémů a uvítal, že hollywoodská kritika často překračuje hranice "hlavního proudu".

Sál plný osobností současného stříbrného plátna se smíchy otřásal po Stewartových narážkách na politická témata. Na adresu hollywoodských celebrit, které často vystupují na akcích na podporu demokratických politiků, například řekl, že oscarová slavnost je večerem "kdy můžete vidět všechny své hvězdy a nemusíte přispívat Demokratické straně".

Hned ale zamířil i na republikánské cíle. Nepřítomnost zpěvačky Björk, která při jednom z minulých oscarových ročníků šokovala svou labutí róbou, vysvětlil odkazem na nedávný incident viceprezidenta Richarda Cheneyho, který na lovu postřelil jiného lovce. Ohlušující smích vybuchl v hledišti Divadla Kodak poté, co Stewart suše prohlásil: "Dick Cheney ji zastřelil."

Seznam udělených Oscarů za rok 2005

film - Crash

režie - Ang Lee (Zkrocená hora)

herec v hlavní roli - Philip Seymour Hoffman (Capote)

herečka v hlavní roli - Reese Witherspoonová (Walk the Line)

herec ve vedlejší roli - George Clooney (Syriana)

herečka ve vedlejší roli - Rachel Weiszová (Nepohodlný)

neanglicky mluvený film - Tsotsi (JAR)

nejlepší animovaný film - Wallace + Gromit: Prokletí králíkodlaka

kamera - Dion Beebe (Gejša)

původní scénář - Paul Haggis a Bobby Moresco (Crash)

scénář podle předlohy - Larry McMurtry a Diana Ossanaová (Zkrocená hora)

výprava a dekorace - John Myhre a Gretchen Rauová (Gejša)

kostýmy - Colleen Atwoodová (Gejša)

masky - Howard Berger a Tami Laneová (Letopisy Narnie)

střih - Hughes Winborne (Crash)

hudba - Gustavo Santaolalla (Zkrocená hora)

píseň - It's Hard Out Here for a Pimp (Hustle+Flow)

zvuk - Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges, Hammond Peak (King Kong)

zvukové efekty - Mike Hopkins a Ethan van der Ryn (King Kong)

vizuální efekty - Joe Letteri, Brian Van't Hul, Christian Rivers, Richard Taylor (King Kong)

celovečerní dokument - Luc Jacquet (Putování tučňáků)

krátkometrážní dokument - Eric Simonson (Znamení triumfu)

krátkometrážní animovaný film - John Canemaker (Měsíc a syn)

krátkometrážní hraný film - Martin McDonagh (Six Shooter) 

čestný Oscar za celoživotní dílo - Robert Altman

Autoři: ,