Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

PEŇÁS: Padesátiletý kmet Jáchym

Kultura

  13:26aktualizováno  19:13
PRAHA - Jáchym Topol je mladý básník a nadějný spisovatel, kterému bylo v sobotu padesát let. Když tohoto věku dosáhl Svatopluk Čech, nazval ho vděčný národ slovutným kmetem, přijal ho mezi klasiky a přiřčeno mu bylo právo na senilitu. Jáchym Topol však žije v době, kdy šance stát se klasikem je odsunuta daleko do záhrobí a právo na klidné slintavé stáří bylo zrušeno. Při jisté osobní znalosti lze se domnívat, že o tyto mety zas tak neusiluje.

Spisovatel, básník a redaktor kulturní rubriky Lidových novin Jáchym Topol. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Tato osobní znalost mi zároveň činí obtíž o Jáchymovi napsat něco veřejně. Jeho význam literární se mi plete s významem, jenž má pro mne jeho přátelství, což se ovšem týká velkého množství lidí. Všiml jsem si již dávno, že Jáchym vzbuzuje především v mladých lidech pocit důvěrnosti, blízkosti až jakéhosi sbratření, které boří hranice a není vždy jen příjemné.

Topol senátorem nebude

Jáchym Topol měl být jedním z kandidátů Strany zelených při podzimních volbách do Senátu ve volebním obvodu Mladá Boleslav. Z osobních a zdravotních důvodů se však nakonec rozhodl na tuto funkci nekandidovat.

Právě tito čtenáři a čtenářky ale nejlépe cítí, že základní Topolovou vlohou je schopnost vyjádřit touhy srdce, jimž rozumí každý člověk, jemuž ještě neokoralo, ale jen právě on. Je to sval, kterým byla pumpována krev do nejlepších jeho básní a textů, do úchvatných pasáží románu Sestra, do vizí jeho próz Anděl, Noční práce, Kloktat dehet.

Toto srdce je přitom ve skutečnosti křehké, plaché, ba i v lecčem bázlivé a jako každé výjimečné má často co dělat samo sebou.

Před pár lety byl Jáchym zvolen v jakési anketě nejvýznamnější českou literární osobností po roce 1989. Sledoval jsem docela zblízka, co on na to: zdálo se mi, že byl sice rád a potěšen, ale zároveň se z toho celý zachvěl.

Tak mnoho zdaru slovutný kmete. A Sursum corda!

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!