Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pamětní deska Hermíny Týrlové je na špatném domě. Podle badatelů se narodila jinde

Hermína Týrlová foto: ČTK

PŘÍBRAM - Pamětní deska režisérce animovaných filmů Hermíně Týrlové na Březových Horách v Příbrami bude upravena. Zjistilo se, že v domě v Rožmitálské ulici, na němž je deska umístěna, se animátorka nenarodila, ale jen prožila část dětství. Společnost občanů a přátel Březových Hor proto desku upraví.
  15:55

Před 80 lety se narodil Ferda Mravenec. Na stránkach LN

Hermína Týrlová (1900 - 1993) se narodila v chudé hornické rodině, která se často stěhovala a žila postupně v několika březohorských domech. Společnost občanů a přátel Březových Hor desku v roce 2000 umístila na dům čp. 240, který neteř Týrlové uvedla jako její dům rodný. Koncem loňského roku ale byla v matričních knihách dohledána informace, že animátorka v této budově jen prožila část dětství. Jejím rodným domem je podle zápisu matričních knih dům čp. 128 ve stejné ulici, kde býval hostinec a poté koloniál.

„Na základě zjištěných okolností a veřejné diskuse jsme svolali jednání zástupců Společnosti občanů a přátel Březových Hor a Státního oblastního archivu. Na této schůzce došlo k dohodě, z níž vyplývá, že se Společnost občanů a přátel Březových Hor, která nesouhlasí s přestěhováním desky, postará o úpravu nápisu, který bude nově odkazovat ne na rodný dům, ale na dům, ve kterém Hermína Týrlová část svého života pobývala,“ uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO).

Týrlová patřila spolu s režiséry Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou k zakladatelům českého animovaného filmu. Svůj první animovaný snímek Zamilovaný vodník vytvořila v roce 1928. V roce 1943 natočila první loutkový film Ferda Mravenec. Pro svá díla si sama volila náměty, psala scénáře a částečně i vyráběla rekvizity. Za svou tvorbu získala mnoho mezinárodních cen a uznání.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!