130 let
Prorok (Un Prophete)

Prorok (Un Prophete) | foto: Sony Pictures ClassicsReprofoto

Paříž se chystá na filmové Césary. Favorit Prorok má 13 nominací

Kultura
  •   7:19
PAŘÍŽ - V pařížském divadle Châtelet budou dnes uděleny francouzské filmové ceny César. Favoritem se 13 nominacemi je snímek Prorok Jacquesa Audiarda. Film byl také nominován v kategorii nejlepšího zahraničního filmu na amerického Oscara a v neděli získal jako nejlepší neanglicky mluvený film britskou filmovou cenu BAFTA.

Jeho největším konkurentem je s 11 nominacemi film Na počátku režiséra Xaviera Giannoliho a Welcome Philippa Lioreta, který je nominován v deseti kategoriích.

Z hereček jsou za favoritky na Césara považovány Isabelle Adjaniová za výkon ve francouzsko-belgickém snímku La journée de la jupe a Audrey Tautouová za ztvárnění postavy slavné návrhářky ve snímku Coco Chanel. Z herců se dávají největší šance Taharu Rahimovi za výkon v Prorokovi.

V kategorii zahraničních filmů figuruje Avatar Američana Jamese Camerona nebo Gran Torino Cameronova krajana Clinta Eastwooda. Čestného Césara převezme sedmašedesátník Harrison Ford. Předsedkyní ceremoniálu bude herečka Marion Cotillardová, známá z koprodukčního biografického filmu Edith Piaf, za nějž dostala Oscara i Českého lva.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz