130 let
Obal singlu Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) skupiny First Edition

Obal singlu Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) skupiny First Edition | foto: Reprise Records

PÍSEŇ V HLAVĚ: Kenny Rogers na tripu

Kultura
  •   7:00
Můj strýc měl rád Pavla Bobka – ovšem jen do té doby, než uslyšel Kennyho Rogerse.

Když zjistil, že v Americe někdo zpívá Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát a Lásko, mně ubývá sil skoro navlas stejně, ale přece jen o něco lépe, české verze pro něj ztratily kouzlo. A co teprve kdyby věděl, že countryový seladon Rogers má psychedelickou minulost!

No ano, vážně! Každý se o tom může přesvědčit, když si pustí dnes už kultovní film Big Lebowski. Řeč je o té slavné pasáži s létajícím Jeffem Bridgesem v jakémsi snovém klipu k písni Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In).

Nahrávka, kterou v oné scéně slyšíme, pochází z roku 1968. Interpretem je skutečně pozdější popíkář Kenny Rogers, tehdy ještě s výbornou kapelou First Edition, v níž například účinkoval Mickey Jones, bubeník z převratného elektrického turné Boba Dylana v roce 1966.

V jakém stavu je můj stav?

Píseň, kterou napsal na základě své zkušenosti s LSD country-rockový autor Mickey Newbury, má nejen nakažlivou melodii, ale i slogan za všechny peníze. Česky by asi mohl znít: Jen jsem se zastavil, abych viděl, v jakém stavu je můj stav.

Těžko říci, v jakém stavu byl zpěvák cajdáku o lásce, které ubývá sil, když se pouštěl do tohoto dobrodružství. Slouží mu však ke cti, že se písničky nezalekl – narozdíl od zdánlivého rebela Jerryho Lee Lewise, jenž ji nahrál o rok dříve, ale raději ji nevydal.

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Waldemar a hloupá žába

Autor: Michal Bystrov