Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Polystylový Tomáš Vtípil pokřtí své elektro se smyčci

Kultura

  17:22
BRNO - Hudebník s žánrovým rozkročením mezi undergroundem, hiphopem i soudobou vážnou hudbou, spolupracovník DG 307 nebo Moniky Načevy nominovaný na Českého lva za hudbu k filmu Pouta, představí ve čtvrtek 28. 11. v brněnském Kabinetu múz své nové elektroakustické album Syntax Error.

Tomáš Vtípil skladatel je také skladatel filmové a scénické hudby. foto: Jan Prokopius

Po třech letech od vydání svého debutového LP Do Not Eat – Throw Away přichází skladatel, performer, houslista a "noisemaker" Tomáš Vtípil s novým albem. Premiérové uvedení elektroakustického projektu Syntax Error ve čtvrtek v brněnském Kabinetu múz doprovodí Miloslav Ištvan Quartett, smyčcových kvartet zaměřený na soudobou vážnou hudbu.

Právě na kontrastu zdánlivě neslučitelných hudebních celků – na jedné straně reprezentovaných soudobou artificiální hudbou, na straně druhé specifickým "hiphopem" – je koncept Syntax Error založen. "Může-li si primitivní bigbít hrát na komorní hudbu, může si též soudobá kompozice hrát na hiphop. Zdánlivě chybová vzájemná kontaminace vede k novému typu posluchačského zážitku," vysvětluje Vtípil. "Přínos této metody nespočívá v angažovanosti nebo revolučnosti, ale v radikální, do důsledků dovedené obyčejnosti," dodává.

Houslista, hiphoper i "noisemaker" Tomáš Vtípil.

Tomáš Vtípil (narozen 1981 v Brně) je skladatel filmové a scénické hudby, multiinstrumentalista a člen několika hudebních skupin, například legendární undergroundové formace DG 307. Za hudbu k filmu Pouta režiséra Radima Špačka byl nominován na Českého lva. S Monikou Načevou spolupracoval na baletu Gustav Klimt, který je uváděn v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, jeho Nápěvy domova byly uvedeny v rámci letošního ročníku mezinárodního festivalu Expozice nové hudby. Vtípilova sólová elektroakustická tvorba se vyznačuje nadhledem, s jakým se vymyká všem žánrovým klišé.

Po brněnské premiéře bude Vtípil nový materiál prezentovat například v pražském Klubu Final (14. 12.).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!