Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Pražská přehlídka představí oscarového kameramana Lassallyho

Kultura

  14:00
PRAHA - Dnes začíná třídenní přehlídka Kameramanské dny, která potrvá od 28. do 30. května, představí mimo jiné dílo držitele Oscara a čelní osobnosti Britské nové vlny Waltera Lassallyho. Slavný kameraman v Praze osobně uvede své filmy jako Osamělost přespolního běžce nebo Kapka medu.

Z filmu Kapka Medu (1961, kamera: Walter Lassally, režie: Tony Richardson). foto: Reprofoto

Kameramanské dny Praha proběhnou již podruhé. Divákům slibuje možnosti setkat se s kameramany a jejich tvorbou v rámci tří dní projekcí, přednášek a debat, které budou probíhat v budově pražské FAMU, v kině a v kavárně Národního filmového archivu Ponrepo, v kinech Evald, Studio Béla a v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí.

Hlavním hostem Kameramanských dnů bude oscarový kameraman Walter Lassally, který osobně uvede projekce svých filmů v Ponrepu a Studiu Béla, a na katedře kamery pražské FAMU uskuteční v pátek v 11.00 svůj Masterclass, který je ovšem otevřen nejen studentům filmové školy, ale i široké veřejnosti.

Walter Lassally (* 1926)

Už ve 28 letech se stal hlavním kameramanem, pracoval na snímkích Another Sky a Passing Stranger.

V 50. letech se stal jedním ze zakladatelů sociálně angažované Britské nové vlny, spolu s režisérky Lindsayem Andersonem, Tonny Richardsonem nebo Karel Reiszem. V začátcích tohoto proudu vznikly dokumenty Maminka to nedovolí (1955) nebo Poznamenané děti (1954), a poté celovečerní hrané snímky jako Osamělost přespolního běžce (Tony Richardson 1962), Kapka medu ( režie: Tony Richardson,1961) a dalšé.

Walter Lassally s těmito režiséry i nadále spolupracoval, paralelně však pěstoval ještě druhou filmovou kariéru - kameru vedl i nejvýznamějšímu filmaři řecké kinematografie MIhalisovi Kakojanisovi. Za jejich společný film Řek Zorba byl odměněn Oscarem.

Jeho kariéra pokračovala také spoluprací s režisérem Jamesem Ivorym (Bostoňanky), s českým režisérem Vojtěchem Jasným natočil německý televizní film podle předlohy Heinricha Bolla Klaunovy názory. V roce 2008 jej Asociace amerických kameramanů odměnila Cenou ASC za celoživotní dílo.

Lassally se před dvěma lety objevil také jako herec ve filmu Před půlnocí režiséra Richarda Linklatera.

Walter Lassally ve filmu Před půlnocí režiséra Richarda Linklatera (2013).

Anthony Quinn a Alan Bates ve filmu Michaela Cacoyannise Řek Zorba

Kromě projekcí filmů Waltera Lassallyho Kapka medu, Osamělost přespolního běžce, Bostoňanky a dvou krátkých snímků Maminka to nedovolí a Poznamenané děti bude v rámci Kameramanských dnů uveden také film Larse von Triera Manderlay (35mm kopie), digitalizovaný Trainspotting nebo v netradičním čtvercovém formátu natočené kanadské drama Mami!

 

Autor: