Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Jelení karaoke aneb cesta do duše českých myslivců. Film zdarma

Kultura

  6:00
Tradice, zábava, nebo bohapusté zabíjení? Tragikomická dokumentární esej Lovu zdar je absolventský film režiséra Jaroslava Kratochvíla, který v něm představuje svéráznou trojici mužů spojených vášní pro lov. Film můžete na stránkách serveru Lidovky.cz vidět zdarma až do 30. srpna díky projektu Doc Alliance, který uvádí kolekci studentských a absolventských filmů FAMU.

Lov jako fetišismus. foto: Nutprodukce

Dokument Lovu zdar nabízí otevřený a upřímný pohled na loveckou vášeň. Dotýká se především českého prostředí, ale částečně zobrazuje také komerční lovy v Africe či Grónsku. Téma divákovi zprostředkovávájí tři ústřední postavy filmu - myslivci, kteří představují různé postoje k lovu a chovu zvěře. Myslivost pojímá každý z nich po svém a diváka vábí na exotickou safari, na parohatou sbírku trofejí či na posed v lese. 

Jak vypadá v praxi takzvaně vznešená vášeň pro sběr trofejí?
Dokumentární esej představuje svéráznou trojici mužů, kterou spojuje vášeň pro...

Přehlídka všeho, co k myslivosti patří, začíná na dechovkovém bále, pokračuje v kuchyni, kde se vaří zvěřina, a končí na soutěžním klání v imitací jelenů. V obecnosti je však film hlubším zamyšlením nad motivy člověka – lovce, který bohorovně rozhoduje o životě a smrti.  „Popírat fenomén smrti znamená vytvářet falešný obraz života. To není zabíjení, to je ukončení života po zralé úvaze,“ prohlašuje jeden z protagonistů filmu. Režisérovi se s vtipným nadhledem daří stopovat tenoučkou hranici mezi „vznešenou vášní“ pro sběr trofejí a obyčejným fetišismem. Film Lovu zdar je k vidění zdarma až do 30. srpna. 

:

Na stránkách Doc Alliance jsou k vidění také další filmy spojené s FAMU. Do 30. srpna je tu k vidění zdarma celkem 14 snímků, včetně celovečerního dokumentu Dál nic režiséra Ivo Bystřičana o stavbě dálničního úseku, portrétu kontroverzní figury bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka ve filmu Stát! Knížák, videodeník Rodinné záležisoti Jakuba Wagnera a dalších., 

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...