Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Před padesáti lety zemřel Walt Disney, král animace a hollywoodský tvůrce snů

Kultura

  16:00
Jen stěží si lze představit filmový svět bez kreslených postaviček kačera Donalda, Mickey Mouse či Sněhurky a sedmi trpaslíků. Svět bez magické, rozmařilé a optimistické nálady, která provází animované grotesky a filmy z dílny Walta Disneyho. Přitom i životní osud tohoto amerického kreslíře a producenta, který zemřel 15. prosince 1966, je klasickým příkladem pohádky s dobrým koncem o naplnění amerického snu o štěstí. Z chudého chlapce se vlastní pílí vypracoval až k národnímu hrdinovi, držiteli mnoha Oscarů a ke klasikovi mládeži přístupné rodinné zábavy.

Walt Disney se svou nejznámější postavičkou. foto: Reprofoto

Jméno legendy a patrona kresleného filmu se stalo celosvětovou značkou zábavy pro „děti všech věkových skupin“. Disney svými díly, která se řadí na významné místo americké kultury, přirozeně působil na nejširší publikum. Jak sám rád říkával: „Radši dělám zábavu a doufám, že se lidé něco naučí, než bych učil a doufal, že se lidé budou bavit.“ „Strýček Walt“ dal světu celou řadu zvířecích postaviček. Jednu z nejznámějších, která mu v roce 1928 zaručila nesmrtelnost, byla nejslavnější myš na světě - myšák Mickey. Impérium Walta Disneyho však vzniklo už pět let předtím, kdy přišel do Hollywoodu a spolu s bratrem založil Disney Brothers Studio. V dílně svého studia se seznámil i se svojí pozdější manželkou Lillian, s níž vychoval dvě dcery.

Walt Disney se svou nejznámější postavičkou.
Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs - 1937)

Po Mickeym, jenž měl zpočátku bohaté čupřinaté vlasy, začaly přibývat proslulé zvířecí postavičky: pes Pluto, slon Jumbo, Méďa Béďa a další.

Disney časem rezignoval na vlastní tvůrčí činnost a dohlížel na zpracování svých představ. Odtud byl malý krůček k produkování dlouhometrážních filmů. V roce 1935 začal Disney pracovat na prvním celovečerním kresleném muzikálu Sněhurka a sedm trpaslíků, jenž se o dva roky později setkal s obrovským úspěchem a který podstatně ovlivnil historii filmu a to nejen animovaného. Během let následovaly celovečerní trháky Pinocchio či Bambi.

Lady a Tramp (Lady and the Tramp - 1955)

Disney se však neomezoval jen na vlastní tvorbu a produkci stovek kreslených, ale i hraných filmů. Část dětství prožil na farmě svých rodičů v malém městečku v Montaně a tam také údajně získal inspiraci k výstavbě hlavní ulice budoucí zábavního parku Disneylandu, který nechal v polovině padesátých let zbudovat u Los Angeles. Obří centrum zábavy pro malé i velké, které se ještě za Disneyho života stalo mekkou turistů z celého světa, rozšířil v roce 1971 další park na Floridě. Dalšími pohádkovými světy se od roku 1983 pyšní Tokio a později také Marne-la-Vallée u Paříže.

Walter Elias, jak zní plné Disneyovo jméno, se narodil 5. prosince 1901 a kreslit začal již od sedmi let. Tehdy však ještě netušil, že mu tato záliba vynese pohádkové jmění. Kreslil při každé příležitosti a dokonce i svoji sanitku, se kterou jezdil za první světové války rok ve Francii, pomaloval tolik charakteristickými postavičkami.

Během své třiačtyřicetileté hollywoodské kariéry, v níž se stal kreslený film výrazem amerického moderního umění, Disney získal nejvíce - 32 - filmových ocenění Oscarů.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...