Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Představitel Gluma vybral na charitu přes 280 000 liber. Herec Serkis přečetl Hobita online za méně než 11 hodin

Andy Serkis - britský herec, který se specializuje na využívání speciálních optických efektů, kterými oživuje fiktivní postavy. Ztvárnil například v sérii Pán prstenů postavu Gluma či obřího lidoopa King Konga. foto: Reprofoto/Twitter: Rosie Sherwood

Londýn - Více než 280 000 liber (přes 8,5 milionu korun) darovali lidé na charitativní účely při páteční benefiční iniciativě britského herce Andyho Serkise. Muž, který ve filmech podle příběhů J. R. R. Tolkiena ztvárnil postavu Gluma, naživo přečetl celý román Hobit, přičemž alespoň část četby sledovalo na internetu více než 650 000 lidí. Informovala o tom v sobotu britská média.
  19:21

Příběh Hobita znovu ožívá. ‚Glum‘ Andy Serkis předčítá knihu online, aby získal peníze na charitu

Četbu knihy, která má v závislosti na vydání i několik set stránek, zvládl Serkis podle zpravodajského webu BBC za necelých 11 hodin. Používal při tom různé hlasy pro jednotlivé postavy, včetně dobře známého ztvárnění Gluma. „Hobbitathon“ přerušilo jen několik přestávek na toaletu a také dopolední dvě minuty ticha na počest obětí druhé světové války.

Lidé mohli Serkisovo úsilí sledovat na serveru YouTube a crowdfundingovém serveru GoFundMe, kde nakonec příspěvky diváků překonaly původně stanovený cíl 100 000 liber. Vybrané peníze půjdou na pomoc britskému státnímu zdravotnictví a charitativní organizaci Best Beginnings, která pomáhá rodinám s čerstvě narozenými dětmi.

Autor: