Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Přerovský jazzový festival nabídne v české premiéře tři hvězdy

Kultura

  17:35
PŘEROV - Na letošním ročníku přerovského Československého jazzového festivalu vystoupí v české premiéře tři světové hvězdy. Hlavním tahákem bude především hudební skupina a nositel ceny Grammy Snarky Puppy, ozdobou přehlídky bude také australská zpěvačka Sarah McKenzie. Poprvé v Česku vystoupí rovněž americký jazzový kvartet Fourplay. Festival s dlouholetou tradicí se v Přerově v Městském domě uskuteční od 22. do 24. října.

Australská zpěvačka a pianistka Sarah McKenzie. foto: Reprofoto

„Letos máme 32. ročník co se týče Československého jazzového festivalu, příští rok to bude 50 let, co festival v Přerově vznikl. Letos chystáme pro návštěvníky tři české premiéry. Snarky Puppy zahrají ve čtvrtek 22. října, o den později vystoupí australská zpěvačka a pianistka Sarah McKenzie. Na závěr přehlídky v sobotu zahraje jedno z nejúžasnějších těles na světě, které existuje, američtí Fourplay,“ uvedl ředitel festivalu RudolfNeuls.

Všechna tři jména uslyší návštěvníci v Česku podle Neulse vůbec poprvé. Obrovský zájem návštěvníků je podle ředitele festivalu především o Snarky Puppy, jehož hudebníci hrají na různé nástroje včetně kytary, klavíru, kláves, ale i na smyčce. „Je o ně eminentní zájem. Všichni se tomu diví, že opravdu přijedou. Jsem rád, že Snarky Puppy dali přednost Přerovu před Prahou. Den předtím budou hrát ve Varšavě, ve čtvrtek budou hrát u nás a v pátek míří na bratislavské jazzové dny,“ doplnil Neuls.

Přehlídka bude tradičně doplněna o česko-slovenské jazzmany. Festival před Snarky Puppy otevře v česko-slovenské formaci Ondřej Ruml a Matej Benko. V sobotu se bude vzpomínat na Karla Velebného v pořadu Sága rodu SHQ. „Sejde se jádro, které v SHQ Karla Velebného hrávalo. Bude to jednak vzpomínka na něj, ale i na slavné album, které před lety natočili. Úžasné je, že se to dalo dohromady, protože někteří z nich už svou činnost skončili,“ dodal ředitel festivalu. V sobotu před americkými Fourplay vystoupí výrazný slovenský jazzový trombónista a skladatel Michal Motýľ.

Přerovská jazzová přehlídka vznikla v roce 1966, nejprve jako amatérský jazzový festival. Roku 1975 jej přerovští kulturní normalizátoři z města vyhnali, násilně tak tradici přerušili. Roku 1985 byl z iniciativy České jazzové společnosti festival obnoven a jazz se do města vrátil pod názvem Přerovský jazzový festival. Od roku 1996 nese opět název Československý jazzový festival. Na přehlídku jezdívá do Přerova až 2500 diváků. Rozpočet festivalu je 2,6 milionu Kč. V posledních letech navštívili festval například Maceo Parker, Jeff Hamilton nebo Brad Mehldau Trio.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...