130 let
Dirigent Lung Jü

Dirigent Lung Jü | foto: Reprofoto

Přijede 'čínský Karajan' s Opilou konkubínou

Asie
  •   19:00
PRAHA - V pražském Rudolfinu se 1. února představí Čínská filharmonie. Ansámbl, který je hudebních kruzích považován za absolutní špičku v rámci celé Asie, povede dirigent Lung Jü, jehož deník New York Times označil za "čínského Karajana".

Soubor založený v roce 2000 vystoupí se stovkou hudebníků. Vedle Wagnerovy oblíbené předehry k opeře Tannhäuser nebo Čtyřech ročních dob od Piazzolly zazní i část hudební složky čínské lidové opery Opilá konkubína.

"Jedná se vůbec o první příležitost pro české příznivce klasické hudby poslechnout si živě část pekingské opery zahranou špičkovým čínským orchestrem zde v Praze," uvedla za pořadatele Michaela Žemlová.

zdroj: www.youtube.com

Čínská filharmonie od svého vzniku vystoupila v mnoha zemích, například v roce 2005 se představila ve 25 městech v Evropě i Americe. V roce 2008 symfonické těleso z Pekingu zahrálo ve vatikánské aule Pavla VI. za přítomnosti papeže Benedikta XVI.

Údajně nejlepší čínský orchestr letos v Evropě  vystupuje díky pozvání k zahájení čínského nového roku do Berlína. V roce 2012 připadá čínský Nový rok na 23. leden. Každý rok čínského kalendáře se odehrává v jednom z dvanácti znamení čínského zvěrokruhu. Od 23. ledna 2012 do 9. února 2013 nastává rok draka.

Autor: ČTK